Dobra, bo polska – kiełbasa, królowa smacznych i pożywnych dań


Dobra, bo polska – kiełbasa, królowa smacznych i pożywnych dań
2020-12-13
Biała, parzona, wędzona. Serwowana jako samodzielne danie lub jako dodatek, wzbogacający smak potraw. Tradycyjna, polska kiełbasa, nie ma sobie równych. Sprawdźcie, jakie pyszności można stworzyć z tym prostym i często niedocenianym składnikiem polskiej kuchni.

 

Kiełbasa to prosty, a jednocześnie smaczny i pożywny składnik, który warto docenić w naszym menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Zaspokoi głód, zapewniając jednocześnie energię na dłużej. Można zwyczajnie pokroić ją na kanapkę, podpiec, usmażyć lub spróbować przygotować pyszne potrawy z kiełbasą w roli głównej. Podpowiadamy, jak z jej najbardziej popularnych rodzajów, stworzyć dania, które zaspokoją gusta każdego smakosza polskiej kuchni.

 

Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Składniki na ciasto:

250 g mąki

płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki sody

125 ml zsiadłego mleka

Składniki na farsz:

300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)

300 g pieczarek

1 cebula

łyżka smalcu

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy z przygotowanym farszem.

 

Zalewajka

Składniki:

1,5 l wody

500 ml zakwasu na żurek

3 łyżki kwaśnej śmietany

300-350 g kiełbasy swojskiej (np. od JBB Bałdyga)

150 g boczku z beczki #JBB

5 suszonych podgrzybków

1 duża cebula

4 duże ząbki czosnku

4 ziemniaki

2 średnie marchewki

1 mała pietruszka

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżka oleju

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmaż w garnku na oleju. Następnie dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut. Do wywaru wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz drobno pokrojony boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec połącz zupę ze śmietaną i doprowadź całość do wrzenia. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Pajda ze smażoną kiełbasą

Składniki:

kiełbasa swojska (np. od JBB Bałdyga)

2 cebule

kilka ogórków konserwowych

smalec do smażenia

szczypiorek

ulubione pieczywo

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Na smalcu podsmaż kiełbasę, po chwili dodaj do tego cebulę. Smaż kilka minut. Na pieczywie ułóż smażoną kiełbasą z cebulą. Na to ułóż plasterki ogórka i szczypiorek.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

DownStreet

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl