Domowa spiżarnia – miejsce gdzie lato trwa cały rok


Domowa spiżarnia – miejsce gdzie lato trwa cały rok
2012-07-23
Lato w pełni, a my do woli możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych owoców. Niestety, wszystko co dobre szybko się kończy, dlatego warto już dziś zadbać o to, by letnie aromaty towarzyszyły nam przez cały rok.

Jak to zrobić? Wystarczy zapełnić naszą spiżarnię po brzegi pysznymi przetworami! Nic tak nie poprawi nam nastroju w długi zimowy wieczór, jak herbata z sokiem malinowym lub słodkie konfitury.

 

O czym warto pamiętać robiąc przetwory?

  • Największą zaletą domowych wyrobów jest to, że dokładnie wiemy, z czego są zrobione oraz fakt, że nie zawierają sztucznych barwników czy konserwantów. Zanim zabierzemy się jednak za ich przygotowanie, przypomnijmy o najważniejszym: owoce powinny być świeże i dojrzałe, wyrzucamy nadpsute, obite i niedojrzałe, gdyż mogą one zepsuć cały słoik z przetworami,
  • wszystkie owoce powinny być wydrylowane, dokładnie umyte i osuszone,
  • słoiki oraz nakrętki przed użyciem dokładnie myjemy, wyparzamy, a następnie pozostawiamy do osuszenia,
  • jeżeli słoiki nie są nowe, warto też sprawdzić, czy nie zostały uszczerbione.

 

Śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, agrest, maliny…

Lista owoców, z których można robić przetwory jest bardzo długa i z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Najłatwiejsze do przyrządzenia są kompoty, które idealnie pasują do obiadu i są świetną alternatywą dla słodkich napojów, uwielbianych przez dzieci. Wystarczy tylko umyć owoce, umieścić je w słoikach i zalać zagotowaną wcześniej wodą z cukrem białym Cukier Królewski. Na koniec słoiki należy spasteryzować. Na śniadanie i kolację możemy zaserwować rodzinie i przyjaciołom dżemy i konfitury, które są niezastąpionym dodatkiem do kanapek i naleśników. Łatwiejsze w przygotowaniu są dżemy. Wystarczy część owoców zmiażdżyć, a resztę pozostawić w całości. Następnie owoce zagęszczamy cukrem białym Cukier Królewski i gotujemy do konsystencji, jaka nam odpowiada. Przyrządzenie konfitury jest bardziej pracochłonne, jednak czas, który na to poświęcimy na pewno nie będzie czasem zmarnowanym. Konfitury najczęściej przygotowuje się ze śliwek, wiśni i czereśni. Ich podstawą jest syrop z wody i cukru białego Cukier Królewski, w którym gotuje się owoce do momentu, aż syrop lekko wyparuje i pozostaną same owoce. Na chłodne dni świetnym dodatkiem do herbaty będzie sok np. malinowy. Najłatwiej zrobić go układając w słoiku na przemian warstwę malin i warstwę cukru białego Cukier Królewski. Tak przygotowany słoik należy odstawić na kilka dni i czekać, aż owoce puszczą sok. Warto przyrządzić również coś na podwieczorek, doskonałym dodatkiem do deserów czy lodów są owoce w zalewie. A oto dokładny przepis:  

 

Owoce w zalewie

Składniki:

- 40 dag cukru białego Cukier Królewski

- 1,5 kg moreli

- 2 kg owoców

- sok z cytryny

- 2 duże twarde gruszki

Przygotowanie

Owoce umyć, osuszyć, gruszki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, włożyć do wrzątku. Wcisnąć sok z cytryny, gotować 5 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, odsączyć. Morele umyć, wyjąć pestki, ułożyć w słoikach razem z gruszkami. Do 1 l wywaru z gruszek wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem zalać owoce, zamknąć, pasteryzować 20 minut.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Open Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl