Dyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania


Dyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania
2016-10-19
Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem.

Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!

Ogromne kule w energetycznym, ogniście pomarańczowym kolorze właśnie teraz wypełniają stragany, targi i sklepy. Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (wit. C, A, cynk) i pyszne warzywo, z którego wyczarować można wiele oryginalnych i pysznych potraw. Pikantne leczo, słodkie ciasta, a może rozgrzewające zupy? Dynia jest naprawdę uniwersalna i daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.

Na halloweenowe imprezy idealnie sprawdzą się proste w przygotowaniu muffinki. Z dodatkiem Orzechów włoskich Siesta, staną się sycącą przekąską w jesiennym klimacie. Orzechy włoskie będą chrupiącym akcentem w miękkiej babeczce i wzbogacą muffinki o magnez, wit. B6, E i kwas foliowy. Strasznie smaczne muffinki przygotujesz w pół godziny, a ich smak i wyjątkowy aromat zaczarują wszystkich gości podczas halloweenowych imprez.

 

 

Dyniowo-orzechowe muffinki

 

Składniki:

·         ¼ kg dyni

·         1 banan

·         250 g mąki pszennej

·         80 g miodu

·         5 łyżek oleju kokosowego

·         1 opakowanie Orzechów włoskich Siesta

·         2 łyżeczki Proszku do pieczenia Domowe Sekrety Appetita

·         ½ łyżeczki Cynamonu mielonego Domowe Sekrety Appetita

·         Szczypta Sody oczyszczonej Domowe Sekrety Appetita

·         Szczypta Imbiru mielonego Appetita

·         Szczypta soli

 

 

Przygotowanie

Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem. Przesianą mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia, Sodą oczyszczoną, Imbirem, Cynamonem i solą. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Orzechy włoskie Siesta pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.

Smacznego!

Produkty:

Orzechy włoskie Siesta, 80 g, cena: ok. 6 zł

Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Imbir mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Soda oczyszczona Domowe Sekrety Appetita, 30 g, cena: 1,40 zł*

Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita, 15 g, cena: ok. 0,60 zł*

 

*NOWOŚĆ Teraz Soda Oczyszczona dostępna jest także z zamknięciem strunowym w formacie 80 g, a Proszek do pieczenia oprócz gramatury 15 g, także w opakowaniu 30 g.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl