Dzień Polskiej Żywności z perspektywy branży gastronomicznej


2018-08-24
21 proc. klientów PizzaPortal.pl zamawiając jedzenie do domu czy biura decyduje się na potrawy kuchni polskiej, co sprawia, że jest to druga najpopularniejsza kuchnia w dostawie. Z okazji przypadającego 25 sierpnia Dnia Polskiej Żywności sprawdzili to eksperci serwisu PizzaPortal.pl.

Kuchnia polska, zaraz po włoskiej, jest drugą najchętniej wybieraną przez klientów PizzaPortal.pl. Polacy są bardzo przywiązani do tradycyjnych smaków i potraw znanych z rodzinnego domu, więc decyduje się na nie 21 proc. zamawiających. Ich ulubionymi daniami są zaś kotlety schabowe oraz pierogi, a z zup prym wiodą rosół i żurek.

Polacy chętnie wracają do smaków z dzieciństwa i tego rodzaju dań poszukują również w ofercie restauracji. Choć dziś mamy do wyboru pełne spektrum kuchni świata, cenimy polskie specjały nie tylko ze względu na wspomnienia, ale także ich wysoką jakość. Stąd np. rosnąca popularność naturalnych, tłoczonych soków, które również są dostępne w naszym menu – komentuje Aneta Napieralska, manager restauracji „Coś dobrego – Specjał z polskiego gara” współpracującej z PizzaPortal.pl, koordynator jednej z grup zakupowych Lokalny Rolnik – Coś Dobrego.

Obchodzony od kilku lat Dzień Polskiej Żywności ma zwrócić uwagę właśnie na aspekt jakości oraz promować lokalnych producentów i tradycyjne wyroby. Moda na regionalne dania oraz poszukiwanie naturalnych produktów – świeżych warzyw, mięsa czy nabiału  to dziś wyraźny trend na rynku spożywczym, zarówno jeśli chodzi o restauratorów, jak i samych konsumentów.

Specjalizując się w kuchni polskiej zawsze staramy się wybierać lokalnych dostawców produktów. Najczęściej współpracujemy z małymi, rodzinnymi gospodarstwami, dzięki czemu mamy dostęp do świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Jako restaurator szczególnie zależy mi na nawiązaniu relacji właśnie z lokalnymi wytwórcami. Chcę również, by te produkty trafiły do szerszego grona konsumentów - za pośrednictwem menu restauracji oraz jako koordynator jednej z grup zakupowych Lokalny Rolnik – Coś Dobrego w Łodzi – dodaje Aneta Napieralska.

Choć kuchnia polska jest chętnie zamawiana w całej Polsce i na PizzaPortal.pl najczęściej wybierane są najbardziej klasyczne dania, znane w większości polskich domów, upodobania kulinarne regionów nieznacznie się różnią. Mieszkańcy Łodzi preferują kotlet schabowy w wersji z pieczarkami oraz pierogi, w Toruniu dwiema najczęściej wybieranymi propozycjami rodzimej kuchni są kotlet schabowy oraz dorsz, a w Bydgoszczy to zupa pomidorowa i kotlet schabowy.

***

PizzaPortal.pl to pierwszy w Polsce i jeden z największych serwisów do zamawiania jedzenia on-line. Powstał w 2010 roku i od początku ma swoją siedzibę w Łodzi. Współpracuje już z blisko 3000 lokali w prawie 300 miastach na terenie całej Polsce.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Monika38pr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl