Dziś sobie nie odmawiaj! W końcu to Międzynarodowy Dzień Czekolady


Dziś sobie nie odmawiaj!  W końcu to Międzynarodowy Dzień Czekolady
2017-04-11
Już w najbliższą środę, 12 kwietnia, obchodzić będziemy jedno z najsłodszych świąt w roku – Międzynarodowy Dzień Czekolady! Naszą propozycją na świętowanie tego wyjątkowego dnia,a zarazem wiosny, która nareszcie do nas dotarła, są domowe lody o smaku mocno czekoladowym!

Czekolada ma już ponad… 2 500 lat!

Historia czekolady rozpoczyna się około 500 r. p.n.e., kiedy to plemiona Majów zaczęły wykorzystywać nasiona kakaowca do produkcji napoju przeznaczonego dla osób stojących najwyżej w hierarchii społecznej. Kakaowiec rozcierany był z kukurydzą, chilli lub miodem, a następnie zalewny wodą. Napój ten był wykorzystywany podczas odprawiania modłów i rytuałów, a jego smak znacząco odbiegał od tego, który znamy dzisiaj.

Odkrycie Ameryki przez Krzysztofa Kolumba pozwoliło na dotarcie nasion kakaowca do Europy. Niestety kakao nie zrobiło dobrego pierwszego wrażenia. Europejczycy, a konkretnie dwór hiszpański, nie miał pojęcia jak je wykorzystać. Dopiero w XVII wieku popularne stały się ziarna kakaowca zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru. Ponad 200 lat później, członek znanej rodziny kupieckiej Francis Fry, z połączenia kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego, stworzył pierwszą tabliczkę czekolady.

 

Czekoladowa moc

Pomijając walory kulinarne czekolady, których można by wymienić dziesiątki, warto podkreślić jej właściwości prozdrowotne. Tabliczka dobrej jakości czekolady zawiera: magnez, cynk, selen, oraz lecytynę poprawiającą pamięć. Działa także uspokajająco, obniża poziom stresu oraz potrafi poprawić nam humor, poprzez  zwiększenie poziomu serotoniny i endorfin – znanych powszechnie jako hormony szczęścia. Międzynarodowy Dzień Czekolady, obchodzony 12 kwietnia oraz coraz wyższe wiosenne temperatury, to idealny pretekst do tego, aby rozpocząć sezon na lody. Z okazji tak wyjątkowego święta prezentujemy przepis na domowe, bardzo łatwe w przygotowaniu lody o smaku mocno czekoladowym.        

 

Lody mocno czekoladowe


Składniki:

80 g cukru pudru Cukier Królewski

120 g gorzkiej czekolady

100 g serka mascarpone

50 g masła

150 ml śmietanki 30%

50 ml wody

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

W garnku podgrzewaj cukier puder wraz z wodą do momentu aż zacznie tworzyć się gęstniejący syrop. Syrop jest już gotowy, kiedy lekko bulgocze na powierzchni - nie doprowadzaj do zarumienienia syropu. Odstaw. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na jednolitą masę. Przygotowany wcześniej syrop cukrowy połącz z żółtkami za pomocą miksera. Ubij lekko na puszystą masę. Dodaj śmietankę i mascarpone, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Pojemnik na lody lub małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę czekoladową. Ostudź całkowicie, a następnie zamroź. Lody będą gotowe po upływie około 2-3 godzin.

 

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Südzucker Polska S.A.
http://www.suedzucker.pl/

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl