Espresso a zmysły


Espresso a zmysły
2011-09-30
Smak i aromat kawy zależy od jakości surowca oraz procesu zastosowanego do jej obróbki. Jest napojem, który w największym stopniu oddziałuje na ludzkie zmysły. Które i w jaki sposób porusza najbardziej?

Podczas delektowania się smakiem i zapachem kawy, ludzki organizm angażuje w cały proces degustacji cztery zmysły.

Najpierw wzrok

Odpowiada za ocenę małej czarnej po kolorze, gęstości oraz strukturze pianki „crema espresso” zaraz po jej przygotowaniu.

Następnie węch

Tuż po zaparzeniu, bardzo powoli i stopniowo espresso uwalnia najlżejsze i najintensywniejsze nuty zapachowe. Jedna po drugiej, przenikają nasze nozdrza tworząc jednocześnie wspaniały bukiet zapachowy unoszący się w całym pomieszczeniu.

Później smak

Czynnikiem aktywującym zmysł smaku już na samym początku degustacji kawy, jest pianka espresso. Określa się ją mianem „dorodna”, gdy osiąga od 2 do 4 ml wysokości, rozpływając się powoli i delikatnie w ustach. Oznaką dobrze zaparzonej mieszanki kaw jest wyważony i typowy dla włoskiego espresso posmak, jaki pozostaje po pierwszym łyku kawy.

Aby móc lepiej delektować się kawą i w pełni rozkoszować się jej walorami smakowymi warto poznać i zrozumieć mapę swojego języka. Umiejętność selekcjonowania smaków w poszczególnych jego obszarach zwiększa zdolność percepcji rodzajów smaku i stopnia ich oddziaływania.

I… dotyk

Ku zaskoczeniu zapewne wielu z nas, dotyk także odgrywa jedną z zasadniczych ról w degustacji kawy. Pozwala na ocenę odpowiedniej temperatury espresso, jej aksamitnej miękkości, delikatności oraz odpowiedniej gęstości. 

Pamiętajmy, że espresso to nie tylko rodzaj kawy ale także wyjątkowy sposób jej parzenia. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, otrzymany napój posiada subtelny smak oraz wyrafinowany aromat. Decydując się na kawę z ekspresu, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom technicznym urządzenia, w którym chcemy zrobić espresso – zwłaszcza gdy chcemy korzystać z niego codziennie. Producenci ekspresów do kawy cały czas starają się zadowolić nasze kubki smakowe i co chwilę doskonalą swoje dzieło. Jednym z takich urządzeń jest np. najnowszy ekspres ciśnieniowy Zespresso (Zepter). Wyposażony w wyjmowany pojemnik na wodę, pompę wibrującą o ciśnieniu 19 barów oraz uchwyt umożliwiający parzenie kawy w systemie „pre-infusion“, pozwala na wydobycie wspaniałych aromatów kawowych. Do parzenia używana jest kawa w hermetycznie zamkniętych kapsułkach, dzięki czemu jej zapach uwalniany jest już na ułamek sekundy przed zaparzeniem. Producent zaproponował cztery mieszanki najwyższej jakości ziaren więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Najmniejsza jej filiżanka potrafi kryć w sobie wiele tajemnic, w tym także zdrowotnych. Do tego relaksuje i rozpieszcza zmysły… Czego chcieć więcej.

Więcej informacji: www.zespresso.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

mdobosz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl