Falafele z Pasteną – pastą z czarnych oliwek OLE!
Falafele z Pasteną – pastą z czarnych oliwek OLE!
Składniki:
· 400g suchej ciecierzycy (będzie moczona przez noc w wodzie)
· 1 duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· przyprawy: po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, sody oczyszczonej, kuminu, kolendry, przyprawy 7 smaków
· olej do smażenia
· 1 duża łyżka Pasteny – pasty z czarnych oliwek OLE!
· garść pietruszki/kolendry
· sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez całą noc. Odsączamy, opłukujemy. Blendujemy z czosnkiem, posiekaną cebulką i Pasteną OLE!. Dodajemy zioła i przyprawy. Chwilę ponownie blendujemy całość. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki. Smażymy na oleju, na głębokim tłuszczu, aby były chrupiące, a w środku miękkie. Podajemy na ciepło z hummusem.
Nadesłał:
Arni
|