Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!


Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!
2020-01-09
Szybko, smacznie i wygodnie - tak powinno wyglądać karnawałowe menu. Przygotowanie takiego jadłospisu może być z jednej strony dziecinnie proste z drugiej zaś ciężkie ze względu na mnogość propozycji w sklepach.

W takich sytuacjach warto postawić na produkty wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie”.

Karnawałowe menu nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W tym okresie najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food, czyli przysmaki do ręki, na jeden kęs. Wymagają minimum nakładu pracy, a każdy z pewnością będzie zadowolony. Co więc sprawdzi się na karnawałowym stole?

Żadna dobrze zorganizowana impreza nie miałaby racji bytu bez przekąsek, które bez problemu możemy skonsumować pomiędzy jednym, a drugim tańcem. Warto pamiętać, iż menu powinno być ściśle dopasowane do stylu imprezy. I tak, jeżeli stawiamy na czyste szaleństwo wówczas warto postawić na przysmaki w typie finger food - produkty, które zjemy za pomocą jednego kęsa.

W tym wypadku triumfy świecą koreczki przygotowane m.in. z sera, wędlin, ogórków, papryki itp. Kolejno możemy postawić na kolorowe kanapeczki, ciastka, orzeszki, paluszki, przeróżne słodkości. Wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Nie należy też zapominać o wygodzie i zachowaniu higieny. Jako, że produkty te spożywamy głównie rękoma należy je tak przygotować aby nie wymagały nieustannego wycierania czy też mycia dłoni. Małe przekąski, idealnie nadające się na jeden kęs - to jest to.

Pamiętajmy, że udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko świetna muzyka i doborowe towarzystwo, ale także menu bogate w pyszności. Oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu przekąski, to doskonały pomysł na smakowite menu karnawałowe.

Oto produkty nagrodzone znakiem jakości „Doceń polskie”, które z powodzeniem mogą stać się inspiracją do stworzenia karnawałowych przekąsek:

- Czekolada Extra gorzka z drobinkami ziarna kakaowego – Union Chocolate Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Chleb wiejski – Piekarnia Krzysztof Czajczyk & Dariusz Czajczyk - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Kiełbasa krucha z szynka – Zakład Mięsny Alojzy Mrotek - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Chleb żytnio-razowy – Piekarstwo M.J.M. CZWOJDA s.c. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Salami bankietowe w osłonkach oraz posypkach smakowych – PAMAS Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Ser Gouda tradycyjny – Spółdzielnia Mleczarska ROSPUDA w Filipowie - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Frankfurterki – Zakład Mięsny POLIWCZAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Szynka z Pyzdr – PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Paszak - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Łosoś filet z gorgonzolą wędzony N/G – C.K. FISH Cymerman-Karkkainen Hanna - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Rogalik z wiśnią – Piekarnia Cukiernia RASZCZYK Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej z trawą żubrówkową 70,4 % - Mirosław Pelczar CHOCOLATIER Anna Pelczar - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Puffins pomidor BIO – MICROFOOD S.A. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Sos do kanapek – TARSMAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

Przykładowe przystawki proponowane przez laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”:

I. Pasta serowo-jajeczna

Składniki

- 3 jajka

- 100 g Goudy pełnotłustej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 2-3 łyżeczki majonezu

- 1 ząbek czosnku

- szczypiorek

- sól

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

II. Smażone gałki jaglane z serem

Składniki

Przepis (na około 4 porcje):

- 300 g kaszy jaglanej

- 2 łyżki masła

- 100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- sól - bułka tarta do panierowania

- olej do smażenia

- kwaśna śmietana

Przygotowanie

Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

III. Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego

Składniki

- 2-3 łyżki Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 125 g twarogu 0%

- 2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%

- opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy

Przygotowanie

Wszystkie składniki (poza twarogiem) umieszczamy w pojemniku. Następnie blendujemy je, dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:

Magdalena Matusik

magdalena.matusik@adventure.media.pl

Adventure Media s. c. Agencja Public Relations

www.adventure.media.pl

tel. 690 449 064

tel. 32 724 28 84

fax 32 417 01 70


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Adventure Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl