Flavour Forecast, czyli najnowsze trendy smakowe na drugi kwartał 2019r, wg ekspertów McCormick


2019-05-10
Odkrywanie najnowszych trendów kulinarnych to dla firmy McCormick tradycja. Ten światowy potentat na rynku przypraw, właściciel m.in. marki Kamis, od niemalże 20 lat, rokrocznie wydaje raport na temat smaku i inspiracji pochodzących z całego świata: Flavor Forecast.

Co roku w kuchni królują inne trendy. Kulinarna moda zmienia się jak w kalejdoskopie, ale specjaliści tworzący Flavor Forecast dla McCormick czuwają
i informują nie tylko o tym, co jest obecnie na czasie, ale też co będzie brylowało na talerzach konsumentów i sklepowych półkach w niedalekiej  przyszłości. W poprzednich latach modne były kolorowe potrawy z grilla,  smaki kuchni śródziemnomorskiej czy egzotyczne japońskie przyprawy. Co nas czeka w 2019?

Jaki będzie najświeższy trend kulinarny 2019 roku?

Wg ekspertów firmy McCormick w drugim kwartale 2019 r wiodącym trendem będzie połączenie dwóch topowych nurtów – kuchni wegańskiej i meksykańskiej, czyli tzw. ,,Mexicana Vegana”. Ten niesamowity duet coraz częściej pojawia się w menu restauracji na całym świecie. Meksykańskie dania w wegańskiej odsłonie zapewniają wyjątkowy smak i aromat przy zastosowaniu bezmięsnych alternatyw. Wykorzystanie prostych technik, takich jak rozdrabnianie grzybów i bakłażana (naśladujących szarpaną wieprzowinę) i kruszone fasolki garbanzo (zastępujące kiełbasę chorizo) w połączeniu z klasycznymi składnikami kuchni meksykańskiej (wędzone suszone chilli, kminek, czosnek i cebula) stanowią doskonałe nadzienie do tacos, torcas i tostadas. 

Dlaczego ,,Mexicana Vegana”?

Kuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych, najświeższych oraz najbardziej aromatycznych kuchni świata. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, w trosce o swoje zdrowie oraz o środowisko skłaniają się ku bezmięsnym posiłkom, uwielbiają też eksperymentować w kuchni. Pojawienie się,,Mexicana Vegana” było kwestią czasu. Trend prognozowany przez ekspertów McCormick na drugie półrocze 2019r. to krok w stronę zdrowej żywności, dobrego samopoczucia, oraz troska o naszą planetę i lepsze jutro – przy zachowaniu tradycyjnego bogactwa smaków i aromatów.

Aby dowiedzieć się więcej na temat trendu „Mexicana Vegana” i platformy Flavor Forecast 2019, zainspiruj się i odwiedź stronę FlavorForecast.com oraz obserwuj profil @FlavorForecast na Instagramie.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

IwonaZuz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl