FRoSTA rośnie i inwestuje w Polsce
Nowa hala produkcyjna, rozbudowa magazynów i parkingów to plany inwestycyjne w fabryce FRoSTY na lata 2016-2017. Inwestycja jest efektem rekordowych wyników firmy w ubiegłym roku oraz dynamicznego rozwoju eksportu.
Udany 2015 r.
Miniony rok był wyjątkowy. FRoSTA odnotowała znaczący wzrost wyników finansowych. Przychody ze sprzedaży zwiększyły się o 28,6% w skali roku i wyniosły ostatecznie 500 milionów zł. Poprawie uległ także zysk netto, który osiągnął poziom 27,9 mln zł. Oznacza to, że był o 6,8% wyższy niż przed rokiem. Te rekordowe wyniki są efektem dynamicznego wzrostu eksportu, poszerzenia oferty oraz otwarcia się firmy na nowe rynki.
- Nieustannie się rozwijamy – wyjaśnia Paweł Wojciechowski, dyrektor handlowy FRoSTY na Polskę i Europę Centralną. – Wciąż poszerzamy naszą ofertę asortymentową. Zwiększamy sprzedaż, zarówno na lokalny rynek jak i do innych, europejskich krajów. Od początku działalności FRoSTY w Polsce ponad 20-krotnie zwiększyliśmy też produkcję.Wszystko to przekłada się na coraz lepsze wyniki firmy, które w 2015 r. okazały się rekordowe.
Plany inwestycyjne na lata 2016-2017
Nowa inwestycja jest odpowiedzią na rosnący popyt na produkty FRoSTY zarówno w kraju jak i zagranicą. Rozbudowa fabryki w Bydgoszczy będzie kosztować 65 mln zł i obejmie postawienie nowej hali produkcyjnej o powierzchni 5 500 m2 i parkingów oraz powiększenie magazynów wraz z zapleczem do 2 000 m2. Kamień węgielny pod nową halę produkcyjną został wmurowany 24 listopada 2016 r. Proces inwestycyjny ma zakończyć się w maju 2017 r.
W nowej fabryce FRoSTY uruchomiona zostanie nowoczesna linia produkcyjna do wytwarzania szerokiej gamy innowacyjnych produktów rybnych z sosami i z warzywami. Jej moce produkcyjne wyniosą 20 tys. ton rocznie. Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie produkcji o 50% w stosunku do obecnego poziomu. W związku z inwestycją zatrudnienie znajdzie docelowo 80 kolejnych osób.
- Naszym priorytetem jest zrównoważony rozwój– mówi Mirosław Ranosz,dyrektor fabryk grupy FRoSTA. – Dlatego nowa hala produkcyjna została zaprojektowana w taki sposób, aby osiągnąć najwyższą efektywność energetyczną maszyn i urządzeń.
Fabryka FRoSTY działa w Bydgoszczy od 1999 roku. Zajmuje powierzchnię 12 000 m2 i zapewnia zatrudnienie dla prawie700 osób. Produkowane są w niej mieszanki warzywne i produkty rybne, które trafiają na krajowy rynek oraz do kilkunastu krajów europejskich, m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W bydgoskiej fabryce funkcjonuje najnowocześniejsza w Europie linia do produkcji panierowanych produktów rybnych.
Nadesłał:
JBcomm
|