Gaz na szkle


Gaz na szkle
2017-02-14
Kompletowanie nowego zestawu do zabudowy budzi szereg pytań – od tych natury czysto estetycznej do prawdziwie merytorycznych. Przy wyborze płyty grzewczej pojawia się najważniejsze – jaką technologię wybrać? Nasza decyzja zazwyczaj jest mocno uzależniona od naszych subiektywnych potrzeb.

Na co zwracać uwagę, jeśli postawimy na klasyczną płytę gazową? Eksperci marki Hotpoint odpowiadają na przykładzie modelu do zabudowy 641 DD /HA.

Czy mogę?

Mimo obecnych na rynku młodszych technologii (np. płyty indukcyjne), klasyczne płyty gazowe nadal cieszą się dużą popularnością. Wpływa na to kilka aspektów - np. koszty eksploatacji płyty gazowej są najniższe ze wszystkich możliwości. Jednak kluczowym pytaniem, które powinniśmy sobie zadać, jest to, czy instalacja w naszej kuchni pozwala na montaż takiej płyty. Musimy mieć dostęp do rury gazowej z odpowiednim zaworem. Jeśli takowej nie posiadamy, możemy skorzystać z alternatywy i użyć podpiętej do naszego kuchennego systemu butli gazowej. Jednak przy takim rozwiązaniu nie zawsze łatwo przewidzieć, kiedy gaz w niej się skończy - zwłaszcza na początku korzystania z tego „systemu". Z czasem (po ok. 2-3 miesiącach), biorąc pod uwagę częstotliwość korzystania z kuchni gazowej, powinno udać się nam określić średni okres użytkowania jednej butli. Ta metoda jest zatem polecana, jeśli zależy nam na ekonomicznym gotowaniu, a ze względów technicznych nie możemy pozwolić sobie na żadne inne rozwiązanie.

Czy wiem, jak działa płyta?

Powyższe pytanie może wydać się błahe, jednak odpowiedź na nie może pozwolić nam zrozumieć, dlaczego przyda nam się właśnie płyta gazowa. Stawiane na żeliwnych palnikach naczynia są podgrzewane dzięki płomieniowi zapalonego gazu. W ten sposób nagrzewamy umieszczane na rusztach naczynia, w zależności od wielkości płomienia - mniej lub bardziej. Jeśli nasza codzienna kuchnia opiera się na wykorzystywaniu standardowych garnków i patelni, możemy nie odczuć w pełni zalet płyty gazowej. Jednak, jeśli myślimy o gotowaniu w większych naczyniach czy takich o niestandardowych kształtach, duży i intensywny płomień usprawni cały proces oraz pozwoli osiągnąć oczekiwane efekty kulinarne. Co więcej, płyta gazowa pozwala nam nawet na takie techniki, jak gotowanie w woku, czyli w dużym naczyniu przypominającym miskę, popularnym w kuchni orientalnej. W woku przede wszystkim smażymy potrawy na bardzo „wysokim" płomieniu i podobnych efektów nie uzyskamy np. na płycie indukcyjnej. Jeżeli lubimy eksperymenty kulinarne, płyta gazowa będzie rozwiązaniem dającym naprawdę dużo możliwości.

Jaką płytę wybrać?

Technologia tworzenia płyt gazowych także poszła do przodu. Płyta składa się z 3 podstawowych elementów. Warto przyjrzeć im się dokładniej na przykładzie modelu do zabudowy Hotpoint 641 DD /HA:

  1. Palniki wraz z rusztami - to na nich stawiamy swoje naczynia, aby podgrzewał je płomień. Model do zabudowy Hotpoint oferuje nam żeliwne, czarne ruszty, które estetycznie podkreślają charakter płyty. W powyższym modelu znajdziemy także system odcinający dopływ gazu w przypadku zagaśnięcia płomienia na przykład w wyniku zalania palnika lub przeciągu. Eliminuje to ryzyko ulatniania się gazu i zapewnia bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków.
  2. Powierzchnia płyty - od materiału z jakiego ją wykonano jest uzależniona estetyka modelu, ale także łatwość jej czyszczenia. Szklana powłoka daje najwięcej komfortu przy sprzątaniu kuchni, gdyż zabrudzenia na jej powierzchni w połączeniu z środkami czyszczącymi stają się łatwo zmywalne. Ponadto, idealnie podkreśla kolorystkę danego modelu. Model Hotpoint 641 DD /HA jest dostępny w czterech wersjach kolorystycznych: czerń, biel, kawa i piasek pustyni.
  3. Panel - dzięki niemu możemy sterować całą płytą. Dobrze, aby był umiejscowiony z przodu płyty, aby nie narażać się na niepotrzebny kontakt z rusztami. Każde pokrętło powyższego modelu zawiera również zapalarkę, dzięki której proste wciśnięcie przycisku skutkuje podpaleniem gazu - nie musimy martwić się o zapałki w pobliżu.

Gotuj i piecz jednocześnie!

Jeżeli oprócz nowej płyty gazowej chcemy skompletować resztę zabudowy, warto zainteresować się nową promocją marki Hotpoint. Od 1 lutego (do 30 kwietnia) marka Hotpoint uruchomiła promocję „Urządzanie się opłaca", dzięki której przy zakupie zestawu złożonego z piekarnika i innych dowolnych urządzeń do zabudowy marki, możemy uzyskać nawet do 750 zł zwrotu!

Więcej informacji na temat promocji oraz sprzętów marki Hotpoint można znależć na stronie: www.hotpoint.pl.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl