Gazpacho z krewetkami i słonecznikiem


2023-10-16
Gazpacho to niezwykle popularne danie w kuchni hiszpańskiej, które wzbudza zachwyt swym aromatycznym smakiem. Polecamy szczególnie wersję z dodatkiem krewetek i słonecznika. Pycha!

Składniki (2 porcje):

• 800 g pomidorów malinowych
• 2 ogórki gruntowe
• pół małej czerwonej cebuli
• 1 kromka czerstwego chleba
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 50 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz

 

Na krewetki:

• 6 sztuk surowych krewetek
• 1 ząbek czosnku
• 10-12 pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki białego wytrawnego wina
• 1 łyżeczka masła
• sól, pieprz

 

Dodatkowo:

• 3 łyżki słonecznika KRESTO
• listki bazylii do posypania

 

Wykonanie:

1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
2. Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach. 
3. Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na 2-3 godziny.
4. Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem 
i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła.
5. Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Fly_PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl