Gotujmy Zdrowo w Water&Wine
Popularne blogerki kulinarne spotkały się w Water&Wine, aby podsumować ponad dwa lata projektu Cisowianki - Gotujmy Zdrowo
W wyjątkowo piękną i słoneczną listopadową środę do konceptu restauracyjnego Water&Wine, zlokalizowanego przy zakładzie butelkującym Cisowiankę, zawitały popularne blogerki kulinarne związane z kampanią społeczną Cisowianki – Gotujmy Zdrowo!
Kampania ta rozpoczęła się w maju 2014 roku. Przez ponad dwa lata trwania akcji Gotujmy Zdrowo udało się przekonać wielu Polaków, że aby dania były smaczne wcale nie trzeba ich solić i warto sięgać po inne przyprawy i świeże zioła, aby nadać im niepowtarzalnego smaku. W kampanii mocno podkreślano też, że najlepsze i najzdrowsze dania pochodzą ze świeżych i sezonowych produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców.
Spotkanie w Water&Wine rozpoczęło się dosyć nietypowo, bo od przeprowadzonego przez Piotra Kameckiego (Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich) water tastingu. Podczas degustacji w ciemno różnych wód zaproszeni goście przekonali się jak duże różnice w smaku mają różne wody, ale również jak mocno na odczuwany smak wody wpływa jej temperatura podania i kształt szklanki, z której jest pita.
Po degustacji przyszedł czas na menu przygotowane przez zespół Water&wine z Markiem Flisińskim na czele. Wszystkie dania oczywiście przygotowane zostały zgodnie z zasadami kampanii Gotujmy Zdrowo. Agata Anioł (Kuchnia w Formie), Maga Gendziwiłł (Crust&Dust), Katarzyna Marciniewicz (Chilli Bite), Magda Klimczak (Dare to Cook) i Maia Sobczak (Qmam Kaszę) zachwycały się niezwykłym smakiem między innymi lodów z czarnego czosnku z rokitnikiem, sumem z gruszką i pietruszką, jagnięciną podaną w towarzystwie puree z ryby po grecku czy tagiatelle z kalarepy.
Degustacja i rozmowy przeciągnęły się do późnych godzin wieczornych. Wszystkim zgromadzonym przy stole w Water&Wine było smutno, że kampania Cisowianki dobiega końca. Jednak pomysłów na kolejne działania znalazło się tak dużo, że na pewno nie było to ostanie spotkanie w tym gronie, przy jedzeniu przygotowanym przez ekipę Marka Flisińskiego i w towarzystwie musującej Cisowianki Perlage.
Nadesłał:
Polskie Zdroje
|