Grey Goose i bazylia w duecie


Grey Goose i bazylia w duecie
2012-05-29
Co może powstać z połączenia aromatycznej i intensywnej bazylii z Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie Grey Goose? Oryginalny koktajl i doskonała zabawa w kuchni.

Początki…

Kiedy pierwsze pęczki aromatycznej bazylii pojawiły się na rynku, kucharze zaczęli rozgniatać powszechnie dostępny gatunek bazylii Genoese z czosnkiem i oliwą z oliwek, aby przygotować sos pesto. Darli też listki bazylii na kawałki i układali na plastrach aromatycznych, dojrzałych pomidorów i soczystej, kremowej mozarelli. Natomiast ocimum basilicum, gatunek wywodzący się z Indii, Afryki i Azji dostępny jest pod różnymi, często zaskakującymi i egzotycznymi nazwami takimi jak: thai siam queen, fioletowe fale, bazylia cytrynowa Pana Burnsa, bazylia armeńska (niezwykle intensywnie fioletowa i zielona odmiana), bazylia limonowa, cynamonowa oraz lukrecjowa.
 
Królowa przypraw

Przyrządzanie potraw z dowolnym gatunkiem bazylii polega przede wszystkim na zachowaniu intensywnej woni ziela, co oznacza stosowanie możliwie jak najniższej temperatury. Intensywną bazylię Genoese należy dodać do sosu pomidorowego i zapiec w wysokiej temperaturze w ostatniej chwili, aby zachować jej pieprzowy smak. Ostre i cytrynowe odmiany bazylii charakteryzują się tym, że ich aromat jest niezwykle ulotny i krótkotrwały. Dopiero kiedy patelnia będzie zdjęta z ognia, bazylię cytrynową oraz oliwę z oliwek należy dodawać do grillowanego okonia morskiego. Odmiana cytrynowa doskonale pasuje też do kremu budyniowego. Aby przygotować aromatycznego drinka, bazylię cytrynową należy zmieszać z cukrem i kawałkami limonki. Do pokrojonych w ćwiartki truskawek i miodu można dodawać pociętą w paseczki bazylię lukrecjową. Natomiast bazylia fioletowa ma najdelikatniejszy aromat ze wszystkich gatunków i jest używana jako bardzo kolorowa dekoracja.

Bazylia w roli głównej


Przepis na udane przyjęcie? Wyśmienite jedzenie i pyszne drinki. Duet bazylii i wódki Grey Goose na pewno je zagwarantują. Poniżej kilka propozycji szybkich i łatwych dań oraz pasujące do nich drinki na bazie Najlepiej Smakującej Wódki na Świecie.

Watermelon Basil & Mint Gazpacho
Składniki:

- 4 filiżanki pokrojonego w kostkę melona
- 1/4 filiżanki pokrojonego drobno arbuza do dekoracji
- sok i skórka z limonki
- 1 papryczka jalapeno bez nasion, drobno pokrojona
- 2 zielone cebulki, posiekane w drobne krążki
- 1/4 filiżanki bazylii, drobne listki do dekoracji
- 1/8 filiżanki listków mięty
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- można podawać w kieliszkach do shotów

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dobrze zmiksować blenderem. Schłodzić i podawać z przygotowanymi składnikami do dekoracji.

Parmesan Basil Twist
Składniki:

1/2 filiżanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki sody
1/4 filiżanki zimnego masła w kawałkach
1/8 filiżanki kwaśniej śmietany
1/2 filiżanki świeżo startego parmezanu
1/2 jajka ubitego z jedną łyżką stołową śmietany
3 łyżki stołowe małych listków bazylii pokrojonych w drobne słupki
spray do pieczenia

Sposób przygotowania:
W mikserze zmieszać suche składniki na niskich obrotach i miksować, pomału zwiększając obroty. Dodać masło i miksować przez jedną minutę. Następnie dodać kwaśną śmietanę i mieszać przez około 30 sekund, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Przenieść ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką, zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 375 stopni. Wyjąć ciasto i pozostawić na 10 minut, żeby doszło do temperatury pokojowej. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na niezbyt gruby placek. Za pomocą noża pociąć na paski o szerokości około 1,5 cm. Rozdzielić paski i za pomocą pędzelka do ciasta delikatnie posmarować obie strony rozbity jajkiem. Wymieszać dokładnie starty parmezan z bazylią. Posypać paski mieszanką parmezanu i bazylii, przycisnąć, żeby przywarła do ciasta. Skręcić ciasto 4 lub 5 razy i umieścić na pergaminie. Następnie włożyć do piekarnika na blachę. Piec przez 10 minut, do zrumienienia. Schłodzić na blasze.

Po przystawkach, kolejnym etapem przygotowań są pyszne drinki z bazylią na bazie wyśmienitej francuskiej wódki Grey Goose.

Basil and Key Lim Gimlet

Składniki:

- 2 porcje wódki Grey Goose Original
- 3/4 porcji świeżego soku z limonki
- 1 porcja syropu z bazylii

Syrop z bazylii:
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka wody
- 10 dużych listków bazylii

Sposób przygotowania:
Lód umieścić w shakerze koktajlowym. Dodać wódkę Grey Goose Original, sok z limonki oraz syrop z bazylii. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Udekorować listkami bazylii.

Syrop z bazylii:
W małym rondelku zmieszać cukier z wodą. Na wolnym ogniu doprowadzić
do wrzenia mieszając prze około 3 minuty, aby cukier się rozpuścił. Zdjąć
z ognia. Dodać listki bazylii i zostawić do ostygnięcia. Przelać do pojemnika
i wstawić na noc do lodówki. Syrop można przechowywać w lodówce do
3 tygodni.



Basil Watermelon Cooler
Składniki:

- 2 porcje wódki Grey Goose Original
- 3 duże listki bazylii, plus kilka do dekoracji
-  1-2 kawałki arbuza
- imbir
- 1/2 porcji syropu ziołowego
- 1/2 porcji świeżego soku z limonki
- piwo imbirowe (ginger ale)
- trójkątny kawałek arbuza i  listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:
W shakerze koktajlowym zmieszać 3 listki bazylii, z plasterkiem imbiru,
1 kawałkiem arbuza i syropem ziołowym. Dodać lód, wódkę Grey Goose Original i sok z limonki. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnić piwem imbirowym. Udekorować pozostałym kawałkiem arbuza i listkami bazylii.
Zaproponowane przekąski i drinki doskonale sprawdzą się podczas letniego, odprężającego weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Smak bazylii dopieści podniebienie, a drinki na bazie wódki Grey Goose przywołają na myśl świeżość i piękne kolory, które są nieodłącznym elementem lata.

Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac, we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji – mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą której używa się do produkcji pysznych regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji – mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym zapachu, który dostarcza niezapomnianych wrażeń podczas degustacji.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR,
ul. Poborzańska 8 lok 14, 03-368 Warszawa, tel/fax. (22) 401 73 73, e-mail: b.grzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl