Grilluj ze smakiem


Grilluj ze smakiem
2011-06-08
W doborowym towarzystwie kiełbaski, karkówki oraz szaszłyka sezon grillowania w pełni. Zewsząd rozchodzi się zapach pieczonych mięs oraz warzyw. To, jaką potrawę przyrządzisz zależy wyłącznie od Ciebie i preferencji Twojego podniebienia.

Zwyczaj grillowania przywędrował do nas z Ameryki i zdaje się, że już na dobre wpisał się w polską tradycje. Jedzenie potraw z rusztu z roku na rok staje się coraz popularniejsze, a obecnie nawet bardzo modne. Grill jest niezastąpiony, jeżeli chodzi o udaną zabawę oraz miło spędzony czas. Udane garden party czy piknik na trawie bez towarzystwa tego wynalazku – to dzisiaj wręcz niemożliwe. Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy niektórzy odkurzają stary ruszt, jeszcze inni pędzą do sklepu po pierwszy w życiu sprzęt z rożnem.

Rozpalając żar pod rusztem najprościej jest wrzucić na niego zakupioną w pobliskim sklepie kiełbaskę, kaszankę czy karkówkę. Hitem są zwłaszcza wszelkie wariacje z drobiu, które układamy na tackach lub pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Pamiętajmy jednak o tym, że mięso z rusztu będzie bardziej soczyste oraz aromatyczne jeżeli uprzednio umieścimy je około 30 minut w marynacie. Sezon grillowy to gratka nie tylko dla amatorów mięs z rusztu. Znajdą tutaj coś dla siebie również sympatycy kuchni wegetariańskiej. Coraz większą popularnością cieszą się pieczone warzywa, owoce, sery, grzyby oraz ryby.

Dla tych, którzy mają upodobanie do tradycji, a zarazem są otwarci na nowe smaki idealną przekąską na wiosenne posiadówki przy grillu są szaszłyki. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 piersi kurczaka, 100g boczku wędzonego, 1 cebulę, 1 czerwoną paprykę, 1 żółtą paprykę, 1 zieloną paprykę, patyczki szaszłykowe, sos kebab Develey. Składniki potrzebne na marynatę: 1/2 szklanki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka Musztardy Pieprzowej Develey, odrobina miodu (wg uznania). Aby przygotować szaszłyki połącz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Pierś kurczaka opłucz i pokrój w kostkę. Włóż do marynaty i odstaw na co najmniej 30 min. Boczek pokrój w 2-3cm kawałki. Cebulę podziel na 4 części i rozdziel na warstwy. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kawałki 3-4cm. Następnie nadziewaj mięso wymiennie z papryką, cebulą i boczkiem. Polej wszystko marynatą i grilluj przez 10-20 min.

Udane biesiadowanie przy towarzystwie tak sporządzonego szaszłyka nie może obyć się bez odpowiednich dodatków.  Wyrazistego oraz płomiennego charakteru potrawom grillowym nada specjalnie przygotowana do tego  celu Musztarda Grillowa Develey. Jeżeli mamy ochotę zasmakować w egzotyce postawmy na stół Sosy Kebab Develey, które przywiodą smaki tradycyjnej kuchni tureckiej.

Obok grillowanej karkówki, kaszanki, czy szaszłyków aż grzech nie postawić misy ulubionej sałatki. Szkoda z nich rezygnować w ciepłe słoneczne dni, zwłaszcza jeśli są dawką dużej porcji witamin. Po garść naturalnego zdrowia można sięgnąć wraz z firmą Develey - eksperta w dziedzinie dressingów. Marka proponuje bogatą ofertę dodatków do sałatek. Oprócz tradycyjnego Dressingu Winegret czy Dressingu Ziołowego mamy do wyboru Dressingi Oliva & Balsamico - pierwsze na rynku dressingi oparte na bazie oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego lub winnego.  Są one idealnym rozwiązaniem na szybkie przygotowanie sałatki. 

Mimo że do przyrządzenia udanego grilla trzeba się trochę napracować, pyszne jedzenie oraz dobre towarzystwo zrekompensują włożony wysiłek. A więc do dzieła! Wrzuć coś na rusz i wraz z bliskimi rozpocznij wspólne biesiadowanie.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

5_tka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl