HACCP


2012-05-15
HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli wymagany ustawodawstwem Unii Europejskiej od wszystkich firm mających kontakt z żywnością. HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością. Wdrożenie systemu HACCP pomaga zapewnić prawidłowy poziom bezpieczeństwa artykułów spożywczych i z tego powodu jego posiadanie jest wymagane od:

- firm transportowych

-firm magazynujących

- firm produkujących żywność i dodatki do żywności 

- firm produkujących opakowania

- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji

- restauracji, barów, punktów gastronomicznych

Wdrożenie systemu HACCP rozpoczyna się analizą sytuacji firmy w celu oszacowania możliwego ryzyka i wykrycia miejsc, gdzie może dojść do skażenia żywności, czyli tzw. Krytycznych Punktów Kontroli. Następnie opracowuje się metody slużące zapobieganiu i eliminowaniu możliwych zagrożeń. Każda firma mająca kontakt z żywnością powinna także posiadać opracowane instrukcje Dobrych Praktyk Higienicznych i Dobrych Praktyk Produkcyjnych. 

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP:

- prawidłowy poziom bezpieczeństwa żywności

- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności

- wzrost zaufania klientów

- zgodność z wymaganiami sanepidu i ustawodawstwem Unii Europejskiej

- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid

System HACCP zapobiega zagrożeniom związanym z produkcją i magazynowaniem żywności, w tym zagrożeniom mikrobiologicznym (bakterie, wirusy), chemicznym (detergenty) i fizycznym (szkło, piasek).


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

djbdoradztwo2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl