HACCP
HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli wymagany ustawodawstwem Unii Europejskiej od wszystkich firm mających kontakt z żywnością. HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością. Wdrożenie systemu HACCP pomaga zapewnić prawidłowy poziom bezpieczeństwa artykułów spożywczych i z tego powodu jego posiadanie jest wymagane od:
- firm transportowych
-firm magazynujących
- firm produkujących żywność i dodatki do żywności
- firm produkujących opakowania
- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji
- restauracji, barów, punktów gastronomicznych
Wdrożenie systemu HACCP rozpoczyna się analizą sytuacji firmy w celu oszacowania możliwego ryzyka i wykrycia miejsc, gdzie może dojść do skażenia żywności, czyli tzw. Krytycznych Punktów Kontroli. Następnie opracowuje się metody slużące zapobieganiu i eliminowaniu możliwych zagrożeń. Każda firma mająca kontakt z żywnością powinna także posiadać opracowane instrukcje Dobrych Praktyk Higienicznych i Dobrych Praktyk Produkcyjnych.
Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP:
- prawidłowy poziom bezpieczeństwa żywności
- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności
- wzrost zaufania klientów
- zgodność z wymaganiami sanepidu i ustawodawstwem Unii Europejskiej
- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid
System HACCP zapobiega zagrożeniom związanym z produkcją i magazynowaniem żywności, w tym zagrożeniom mikrobiologicznym (bakterie, wirusy), chemicznym (detergenty) i fizycznym (szkło, piasek).
Nadesłał:
djbdoradztwo2
|