HACCP
Założenia systemu HACCP opierają się w największym stopniu na Analizie Zagrożeń oraz Krytycznych Punktach Kontrolnych
HACCP jest to system, którego przeznaczeniem są firmy sektora spożywczego zajmujące się produkcją różnego rodzaju żywnością lub są jej dystrybutorami.
Założenia systemu HACCP opierają się w największym stopniu na Analizie Zagrożeń oraz Krytycznych Punktach Kontrolnych. W praktyce są to działania, które zapobiegają powstawaniu różnego rodzaju zagrożeniom np. fizycznym, biologicznym, chemicznym a które mogłyby w sposób znaczący wpłynąć na bezpieczeństwo oraz jakość produkowanych i wprowadzanych do obrotu rynkowego produktów żywnościowych.
Wdrożenie systemu HACCP przez wszystkie firmy całego łańcucha żywnościowego jest obligatoryjne od 1 stycznia 2006 roku.
Obowiązek posiadania systemu HACCP został określony przez Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, która opiera się na założeniach Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego.
Przedsiębiorstwo, które wdroży system HACCP, przekona się że nie jest to tylko formalny obowiązek ale działanie, które może przynieść mu wiele korzyści. Pozwala to na:
*spełnienie wymagań ustaw i rozporządzeń odnoszących się do bezpieczeństwa żywności
* uniknięcie ryzyka związanego z niezadowolonym klientem
* łatwiejsze funkcjonowanie firmy
*zwiększenie prestiżu firmy
*zwiększenie rozpoznawalności na rynku
* wzrost zaufania klientów i kontrahentów
*uniknięcie ryzyka związanego z wypuszczeniem na rynek produktu mogącego zagrozić życiu lub zdrowiu konsumenta
Nadesłał:
djbdoradztwo2
|