Hummus paprykowy z zielonymi oliwkami OLE!
Hummus paprykowy z zielonymi oliwkami OLE!
Składniki:
· 2 papryki
· 300 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
· 80 g tahini
· 2 ząbki czosnku
· Oliwki z pastą paprykową zielone OLE!
· przyprawy: sól, pieprz, po ½ łyżeczki wędzonej i słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne
(ostrej papryki)
· 2 łyżki cytryny
· oliwa
Przygotowanie:
Papryki przekrawamy, oczyszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż papryka będzie miękka, a skórka będzie przyrumieniona (skórkę najlepiej zdejmować jak jeszcze jest ciepła). Ciecierzycę miksujemy z upieczoną i obraną papryką. Dodajemy tahini, czosnek, 1/3 słoika oliwek i przyprawy. Miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i oliwę, tak aby masa była jednolita. Możemy dodać trochę wody, jeśli jest zbyt gęsta. Dekorujemy oliwkami OLE! i przyprawami. Podajemy z warzywami, pieczywem lub zgrillowanymi tortillami.
Nadesłał:
Arni
|