ISO 22000


2011-09-14
ISO 22000 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
ISO 22000: Bezpieczeństwo żywności

    ISO 22000 jest międzynarodową normą dotycząca zarządzania bezpieczeństwem żywności. Głównym jej celem jest  łączenie wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności zawartych m.in. w Codex Alimentarius, normach krajowych oraz międzynarodowych standardach sieciowych (IFS, BRC). Ze względu na ogólny charakter wymagań, ISO 22000 może być wdrożone we wszystkich firmach mających kontakt z żywnością. Z tego powodu norma zaadresowana jest m.in. do:  producentów żywności i dodatków do żywności, producentów wyposażenia maszyn i urządzeń, producentów pierwotnych (rolników), a także firm zajmujących się transportem, dystrybucją i przechowywaniem towaru.

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu ISO 22000 to:
● zgodność z międzynarodowymi wymaganiami
● korzystniejsza organizacja przedsiębiorstwa
● zdobycie i wzrost zaufania klienta poprzez odpowiednie nadzorowanie bezpieczeństwa żywnościowego
● ciągłe doskonalenie systemu nadzoru
● wzrost konkurencyjności firmy na rynku i poprawa jej wizerunku

Zakres oferowanych prac:
● przeprowadzanie auditów wewnętrznych;
● opracowanie lub aktualizacja dokumentacji firmy
● nadzorowanie działań korygujących służących bezpieczeństwu żywności
● szkolenie pracowników z zakresu normy ISO 22000
● pomoc w doborze jednostki certyfikującej
● obecność na audycie certyfikującym

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

djbdoradztwo2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl