Jak bezpieczne zamrażać i rozmrażać produkty? – technologie zastosowane w lodówkach


Jak bezpieczne zamrażać i rozmrażać produkty? – technologie zastosowane w lodówkach
2020-07-17
Mrożenie to doskonały sposób, aby uniknąć marnowania żywności. Należy jednak pamiętać, które produkty można mrozić od razu, a które lepiej przetworzyć.

Mrożenie to doskonały sposób, aby uniknąć marnowania żywności. Należy jednak pamiętać, które produkty można mrozić od razu, a które lepiej przetworzyć. Bardzo ważne jest także pilnowanie czasu przechowywania produktów. Warto także zwrócić uwagę na sam proces zamrażania i technologie, dzięki którym możemy mieć pewność, że jedzenie zachowa swoje wartości odżywcze. Sprawdź co w tym zakresie oferuje marka Haier.

Przygotowanie do zamrażania

Zanim umieścimy jedzenie w zamrażalniku należy włożyć je do szczelnego opakowania. Dobrze sprawdzą się do tego plastikowe pojemniki albo specjalne woreczki przeznaczone do mrożenia, które posiadają klips zabezpieczający. Są one szczelne, dzięki czemu nie dochodzi do zmiany w strukturze białek podczas przechowywania żywności. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie czystych pudełek po lodach lub margarynie. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu mrożonych produktów przedłużymy ich przydatność do spożycia, ale również zapobiegniemy przenikaniu zapachów.                        

Warzywa przed zamrożeniem można zblanszować, czyli na chwilę wrzucić do wrzątku, a następnie do zimnej wody. Mięso myjemy i porcjujemy tak, aby za każdym razem wyjmować z zamrażalnika tyle ile potrzebujemy. Bardzo wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem będzie przygotowanie karteczek z opisami zawartości woreczków lub pudełek z dokładną datą umieszczenia ich w zamrażalniku.

Proces mrożenia i zaawansowane technologie

 

Proces mrożenia powinien odbywać się w temperaturze od -18° C, ponieważ wtedy produkty spożywcze  nie tracą wartości odżywczych, a także nie rozwijają się w nich bakterie. Bardzo zdrowym i zarazem bezpiecznym rozwiązaniem jest opcja szybkiego mrożenia. Co to oznacza? Jest to funkcja pozwalająca na szybkie obniżenie temperatury w zamrażarce. Używana po dopełnieniu zamrażarki nowymi produktami zapobiega rozmrożeniu tych, które znajdują się już wewnątrz. Szybkie mrożenie skutkuje mniejszym spadkiem wartości odżywczych oraz masy mrożonych produktów. 

 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom użytkowników marka Haier wprowadziła innowacyjne rozwiązanie Fresher Pad. Fresher Pad to aluminiowa taca, która została zaprojektowana specjalnie, aby przyspieszyć proces zamrażania. Dzięki niej cały proces odbywa się 3 razy szybciej, dzięki czemu unikamy utraty składników odżywczych w produktach, takich jak świeże mięso i możemy cieszyć się jego smakiem i aromatem tak, jakbyśmy przyrządzili je tuż po zakupie. Jak to działa? Zobacz film: https://www.youtube.com/watch?v=BVt7pHwjcf4

Czas przechowywania

Niestety nie wszystkie produkty nadają się do zamrożenia albo mogą przebywać w zamrażarce tak długo jak nam się wydaje. Na przykład mięso może pozostać w zamrażarce nawet rok, ale mięso mielone już tylko miesiąc! Warzywa powinniśmy przechowywać od 6 do 12 miesięcy, ale wszystko zależy od tego, jaką ilość wody w sobie zawierają. Niestety warzywa i owoce składające się głównie z wody nie będą wyglądały najlepiej po rozmrożeniu. Stracą swoją sprężystość, kształt, a czasem nawet kolor.

Rozmrażanie produktów

Popularną metodą rozmrażania produktów jest pozostawienie ich w kuchni w temperaturze pokojowej. Niestety taką temperaturę bardzo lubią bakterie które szybko się namnażają i mogą wywołać m. in. zatrucie pokarmowe. Najbezpieczniej jest więc rozmrażać produkty pozostawiając je w lodówce. Lodówki Haier zostały skonstruowane tak, że powietrze kierowane jest dokładnie do tych części urządzenia, w których jest ono potrzebne. Dzięki czujnikom Fresher Sensors owoce i warzywa zachowują swój doskonały smak i wygląd, jedzenie nie „przesiąka” innymi zapachami z lodówki ze względu na czystszy przepływ powietrza, a zarówno mrożenie, jak i rozmrażanie produktów, odbywa się w sposób zdrowy i maksymalnie bezpieczny.

 

Ważne: Ponowne zamrożenie żywności jest możliwe tylko wówczas, gdy już raz rozmnożone produkty poddamy obróbce cieplnej tzn. ugotujemy, usmażymy lub je upieczemy.

 

Co możemy bez obaw zamrozić? Lista:

·       mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet

·       dania gotowe, takie jak pierogi, chili, leczo, zupy, bigos

·       owoce, także banany czy borówki

·       warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka

·       ciasto francuskie, także kupowane

·       kruche ciasto

·       masło

·       pieczywo

·       jajka – (bez skorupek!)

·       zioła

·       starty żółty ser (jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć)

Czego nie powinniśmy zamrażać? Lista:

·       nabiał źle znosi niskie temperatury i zmienia swoją konsystencję. Np. jogurt stanie się lodami, a ser się pokruszy

·       nie powinniśmy zamrażać surowych produktów, które są bogate w wodę – np. ogórków, sałaty, pomarańczy czy arbuzów. W trakcie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają jedzenie. Pomidory można za to z powodzeniem mrozić w innych daniach lub mrozić w formie pulpy

·       ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu

 

·       gazowanych napojów

·       soków (rozwarstwiają się po rozmrożeniu)

·       sałatek

 

Model Haier HB 18FGSAAA -cena: 5999 zł

Więcej informacji: www.haier-europe.com/pl 

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

jstawicka@wp.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl