Jak cholesterol magazynuje się w organizmie?
Cholesterol jest tworzony przede wszystkim w wątrobie. Pewna ilość, zależy od tego jak się odżywiamy, jest również zjadana z pożywieniem. W codziennych warunkach wątroba redukuje lub zwiększa produkcję w zależności od jego ilości jaka jest dostarczana z pożywieniem.
Jednakże gdy brak go w jedzeniu, wątroba może wyprodukować całość niezbędnego cholesterolu. Jego zwiększona zawartość w organizmie znacząco podwyższa ryzyko zachorowań na: atak serca czy, miażdżyca, problemy krążeniowe nóg a także mózgu. Cholesterol magazynuje się wewnątrz komórek, powodując zwężenie ich światła i napinając ściany.
Praktycznie w każdym przypadku podwyższona cholesterolemia która trwa długi okres czasu nie powoduje żadnych zauważalnych zaburzeń. Jest to jednakże ważny czynnik ryzyka. Pomiar ilości cholesterolu powinno się przeprowadzać minimum raz u mężczyzn pomiędzy 30. a 35. Rokiem życia a u kobiet w latach 45-65. U osób po 65. roku życia stan ten należy kontrolować w związku z różnymi czynnikami ryzyka (palenie, cukrzyca, nadciśnienie).
To jak często należy sprawdzać zawartość cholesterolu we krwi, nie jest dokładnie ustalona. Pięcioletnia przerwa pomiędzy pomiarami wydaje się jednakże sensowny, jeżeli wyniki są dobre. Według ostatnich wytycznych ATP III, cały cholesterol w organizmie nie może przekroczyć 200 mg/100 ml u osób zdrowych. Wynik ten nie wystarczy jednakże do określenia stanu zdrowia badanego. Gdyż wysoki cholesterol przemieszcza się we krwi wraz z pewnymi białkami, z którymi tworzy tzw. lipoproteiny.
Lipoproteiny małej gęstości (LDL- zły cholesterol), wywołują choroby serca takie jak miażdżyca. Lipoproteiny o podwyższonej gęstości (HDL- dobry cholesterol) chronią przed tymi schorzeniami. Mimo że przestrzeganie zdrowych reguł może być początkowo istotnym czynnikiem profilaktycznym, wypada zaznaczyć, że ograniczenie spożywania pewnych produktów i dokładna kontrola diety nie zawsze oddziałuje na obniżenie cholesterolu. Mogą one być spowodowane przyczynami wewnętrznymi, wymagające dokładnej analizy.
Żeby kontrolować cholesterol, powinno się przestrzegać kilku reguł odżywiania: drastycznie obniżyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, zjadać większe ilości makaronu, ryżu i chleba, szczególnie z pełnych ziaren, zjadać więcej ryb, ubogich w tłuszcze. Nie jeść skorupiaków i mięczaków, ponieważ zawierają cholesterol.
Nadesłał:
Tobisz
|