Jak nie marnować żywności podczas Świąt – praktyczne porady od Netto i Mateusza Zielonki


Jak nie marnować żywności podczas Świąt – praktyczne porady od Netto i Mateusza Zielonki
2020-12-22
Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać.

Chcąc zapobiec marnowaniu żywności, szczególnie w okresie Świąt, sieć handlowa Netto oraz Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, przygotowali praktyczny poradnik, który pozwoli ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych.  

Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020" wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%). Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie Świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto, nieustannie walcząca z marnowaniem żywności, wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała szereg przydatnych i prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów. Porady, użyteczne zarówno podczas planowania zakupów, świętowania, jak i po Świętach, przedstawione zostały w przejrzystym poradniku „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt... i nie tylko?", dostępnym na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności".

Poznaj porady Mateusza Zielonki, jak nie marnować żywności:

Coraz bliżej Święta - PLANOWANIE

1. Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.

2. Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.

3. Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.

4. Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.

5. Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.

6. Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.

7. Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.

Coraz bliżej Święta - CELEBROWANIE

1. Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie - resztek z talerzy nie da się uratować.

2. Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki - jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.

3. Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.

4. Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).

5. Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.

6. Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.

7. Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.

...i po Świętach - TO NIE KONIEC

1. Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).

2. Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.

3. Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.

4. Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.

5. Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy - jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.

6. Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.

7. Pomyśl o kompostowaniu.

Świąteczna akcja poradnikowa, to jeden z elementów kampanii społecznej „Stać cię na wyrzucanie? Można rozsądniej!", zainicjowanej przez Netto z okazji Światowego Dnia Żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności, której celem jest uczelnie konsumentów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie internetowej znajduje się także szereg dodatkowych praktycznych wskazówek, podpowiadających, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, a nawet nadać jej drugie życie, z korzyścią dla planety oraz portfela.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

RedNacz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl