Jak orzechy wpływają na mózg?


Jak orzechy wpływają na mózg?
2022-09-27
Rozpoczęła się szkoła. Mnóstwo obowiązków, zadania domowe i… coraz więcej rzeczy do zapamiętania! Jak z pomocą zdrowej diety zadbać o prawidłową pracę mózgu?

Podstawą są zbilansowane posiłki, w której powinny znaleźć się orzechy – szczególnie polecamy te z linii HELIO NATURA. Czy wiesz w jaki sposób jedzenie tych pyszności może wpłynąć na pracę twojego mózgu?

Orzechy to skoncentrowane źródło wartości odżywczych. Zawierają składniki wpływające na pracę mózgu oraz układu nerwowego, na przykład: witaminy z grupy B (tiaminę i niacynę), foliany, błonnik pokarmowy oraz minerały, takie jak: miedź, potas, fosfor, żelazo. Są pożywne, idealnie sprawdzą się jako jesienna, dodająca energii, szybka i bardzo smaczna przekąska.

Jednak, aby w pełni korzystać z ich walorów należy pamiętać o systematyczności! Regularne spożywanie orzechów to mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Usprawniają pracę mózgu, poprawiają pamięć i… mogą być składnikiem każdego drugiego śniadania! Wykorzystanie ich w codziennej diecie to łatwizna. Wystarczy, że dodasz je do swojego ulubionego posiłku podczas przygotowania lub posypiesz nimi gotowy już posiłek. Proste, prawda?

A czy wiesz, że niewielka garść orzechów jest w stanie również wpłynąć na nasz lepszy nastrój? Być  może to właśnie, dlatego ich hinduska nazwa brzmi: „śmiejące się orzechy”. Zawierają one składniki odżywcze wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia.[1] To ich dodatkowy walor, który może pomóc nam walczyć z jesienną chandrą. Każdego dnia warto więc sięgnąć po garść orzechów HELIO Natura. Pamiętajmy o tym, że ich składniki odżywcze są bardzo ważne dla pracy naszego mózgu, układu nerwowego oraz samopoczucia!

Jeśli chcesz wiedzieć w jaki sposób urozmaicić nimi swoją codzienną dietę, koniecznie sprawdź inne artykuły na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo orzechowych inspiracji, które możesz wykorzystać podczas tworzenia codziennych posiłków, ale też na wyjątkowe okazje! Smacznego!

____________________

[1] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

syl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl