Jak osłodzić jesień – słodkie propozycje od Villeroy & Boch
Jak sprawić, by jesień stała się bardziej przyjemna? Jest na to sposób! Wystarczy ją osłodzić! Konfitury, przetwory, owoce, ciasta i ciasteczka – słodkie przysmaki w połączeniu z barwną porcelaną Villeroy & Boch zatrzymają smak lata na dłużej!
Poranek na słodko
Poranek warto rozpocząć na słodko – od pieczywa posmarowanego ulubioną konfiturą. To ostatni moment, aby przygotować jej najsłodszą wersję pod słońcem – z dojrzałych, świeżych fig, gruszek, doprawionych winem porto, sokiem z cytryny i gwiazdkami anyżu. Taką konfiturą można cieszyć się przez całą jesień, a gdy zabraknie jej w sezonie zimowym, zamiast świeżych fig można użyć suszonych. Porannej energii doda też własnoręcznie przygotowane masło orzechowe – fistaszki czy migdały wystarczy zmiksować na gładką masę i gotowe! Ale energetyzujące śniadanie musi mieć odpowiednią oprawę – aby łagodnie rozpocząć dzień, Villeroy & Boch poleca słodkie przetwory podać w rustykalnym otoczeniu na porcelanie Artesano Provençal Lavender, ozdobionej sielskimi kwiatami wprost z południa Francji!
Sjesta we włoskim stylu
W trakcie dnia warto przenieść się w miejsce, gdzie intensywniej świeci słońce. Aby zorganizować sjestę w jesienną porę, z pomocą przyjdzie porcelana Casale Blu od Villeroy & Boch inspirowana majoliką. Śródziemnomorskie wzory pochodzące z zielonego serca Włoch, czyli Umbrii, będą doskonale komponować się z włoskimi słodkościami. I nie trzeba wybierać się w podróż, by zakosztować ich smaku. Do toskańskich cantuccini wystarczy kilka składników: posiekane migdały, mąka, cukier, jajka i skórka z pomarańczy – a sekret ich kruchości tkwi w tym, że należy je dwukrotnie upiec! Na śródziemnomorskim tle idealnie będą też wyglądać i smakować cannoli – słodkości z najgorętszej części Włoch – z Sycylii. Te smażone rurki wypełnione ricottą gwarantują sjestę w prawdziwie południowym stylu!
Wieczór z deserem
Pastele – tak modne w tym sezonie – wcale nie muszą opuszczać naszych wnętrz w jesienno-zimową porę. Porcelana, na której rozkwitają okazałe róże, z powodzeniem zastąpi prawdziwy bukiet kwiatów. Filiżanka, imbryk i patera na słodycze wystarczą, by przetrwać nawet najzimniejszy wieczór. Do odcieni, które królują na porcelanie, idealnie będą pasować makaroniki – słodkie, lekkie i pastelowe! Muszą być chrupkie z wierzchu i wypełnione ulubionym kremem. Aby idealnie komponowały się z kolekcją Rose Cottage, polecamy do środka dodać kilka kropel różanej wody. Teraz, mimo pogody, żaden wieczór nie będzie stracony!
Nadesłał:
konkretpr
|