Jak powinno wyglądać jedzenie dla przyszłej mamy?


Jak powinno wyglądać jedzenie dla przyszłej mamy?
2012-02-06
To bardzo istotne dla przyszłych matek! Klika zasad i odpowiedzi na pytania np. jak powinna być komponowana dieta w ciąży?

Jakie witaminy i minerały są ważne? Czy koniecznie trzeba w trakcie ciąży robić oczyszczanie organizmu z toksyn?

Jeżeli nie chorowałaś na różyczkę, wypadałoby pamiętać o szczepieniu ochronnym – minimum na 2 miesiące przed zajściem w ciąże. Nie miej kontaktu z chorymi na różyczkę w trakcie ciąży, ponieważ wirus jest w stanie wywołać wady wrodzone maleństwa. Podczas ciąży pamiętaj o cyklicznych spotkaniach z ginekologiem i zalecanych badaniach kontrolnych. Dzięki temu dowiesz się które witaminy i minerały musisz jeść i jak powinna być ułożona twoja dieta w ciąży, lekarz prowadzący powinien widzieć po badaniach kontrolnych czego potrzebuje twój organizm.

Planując ciążę, porozmawiaj ze swoim lekarzem w sprawie stosowania kwasu foliowego. Zapobiegnie częstym problemom w czasie ciąży. W okresie około koncepcyjnym i w trakcie ciąży unikaj stosowania lekarstw bez wskazań lekarskich. Zmień swoją dietę też zanim zajdziesz w ciąże na zdrowe odżywanie, bogate w witaminy szczególnie a i e.

Rzuć palenie – zredukujesz wówczas ryzyko przedwczesnego porodu lub zbyt małej masy urodzeniowej dziecka. A zanim zajdziesz w ciąże zafunduj sobie oczyszczanie organizmu z toksyn. Zatroszcz się o siebie, zrelaksuj się, ale nie leniuchuj. Pospaceruj, uprawiaj wskazane ćwiczenia.

Nie zapominaj o tym iż dieta w ciąży powinna być zaopatrzona w potrzebny, a zwykle niedoceniany pierwiastek (aż połowa ciężarnych nie zażywa jodu) zalecany kobietom w ciąży. W postaci naturalnej jod jest w rybach morskich, owocach morza, szpinaku. Czemu jest potrzebny? Ma duże znaczenie dla rozwijającego się mózgu, zapobiega chorobom tarczycy u mamy.

Podczas ciąży zaleca się przyjmowanie żelaza szczególnie w II i w III trymestrze ciąży. Twoja dieta w ciąży powinna być bogata w jedzenie które zawiera żelazo: suszone owoce, orzechy nerkowca, migdały, szpinak i wątróbkę. Produkty te łącz z owocami bogatymi w witaminy C i E, które pomagają w absorpcji żelaza. Czemu żelazo jest ważne? Zrównoważona zawartość żelaza w organizmie chroni przed anemią u mamy i maleństwa.

Dieta w ciąży i całe zdrowe odżywianie jest dość trudne do skomponowania tak, aby dzienne menu mieściło wszystkie potrzebne składniki. Zaleca się wtedy wspierać dietę suplementami diety przeznaczonymi specjalnie dla przyszłej mamy.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Tobisz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl