Jak przetrwać upał w mieszkaniu?


2011-07-14
Utrzymująca się przez dłuższy czas temperatura powyżej 30 stopni, która cieszy urlopowiczów, dla mieszkańców miast staje się przekleństwem. Słońce wdziera się przez okna i nagrzewa mury zewnętrzne, co sprawia, że mieszkanie szybko zaczyna przypominać piekarnik.

Lodówka na pełnych obrotach

Urządzeniem AGD, które cieszy się największą popularnością zwłaszcza latem jest lodówka. To właśnie w niej szukamy ochłody w upalne dni. Latem żywność szybciej się psuje, więc do lodówki wkładamy więcej produktów niż zwykle. Aby jednak zapewnić swobodną cyrkulację powietrza wewnątrz, a tym samym równomierne schładzanie produktów, lodówka nie powinna być zbyt pełna. Urządzenie będzie lepiej chłodzić, jeśli nie będziemy zbyt często zaglądać do środka. Za każdym razem, gdy otwieramy lodówkę, z wnętrza ucieka wychłodzone powietrze, a dostaje się tam ciepło z zewnątrz. Warto zadbać także o ergonomiczne rozłożenie produktów, co pozwoli szybciej znaleźć potrzebny produkt. Jeżeli  mimo wszystko lodówka nie chłodzi wystarczająco dobrze, trzeba zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła.

Duża różnica temperatur między wnętrzem zamrażalnika a otoczeniem przyspiesza tworzenie się lodu na ściankach, dlatego właściciele starszych urządzeń muszą pamiętać, by latem lodówkę częściej rozmrażać. –„Problem ten rozwiązano w nowoczesnych lodówkach z systemem No Frost, który automatycznie kontroluje temperaturę i nie dopuszcza do powstawania szronu. Chłodziarka czy zamrażarka jest dzięki temu całkowicie bezobsługowa i nie wymaga rozmrażania. Łatwiej jest również utrzymać urządzenie w czystości” – tłumaczy Paweł Pierściński, przedstawiciel firmy Candy Polska, producenta urządzeń AGD.

W upalne dni warto także wyłączyć  zbędne urządzenia elektryczne,  gdyż każde z nich wytwarza niepotrzebne ciepło. Z tego też powodu urządzenia AGD typu pralka czy zmywarka najlepiej jest włączyć wieczorem, korzystając np. z funkcji opóźnionego startu. Pamiętajmy także o częstym wietrzeniu pomieszczeń, najlepiej nocą, gdy temperatura na zewnątrz spada.

Sauna w kuchni

Kuchnia jest pomieszczeniem najbardziej narażonym na dodatkowy wzrost temperatury. Kiedy termometr  w mieszkaniu wskazuje 28 stopni Celsjusza, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę jest przebywanie w pobliżu dodatkowych źródeł ciepła. Dopilnowywanie przyrządzanego na rozgrzanej kuchence obiadu skutecznie zniechęci nawet największych pasjonatów gotowania. W takiej sytuacji można zrezygnować z przyrządzania gorącego obiadu na rzecz zimnych przekąsek, koktajli i sałatek albo podgrzewać posiłki „na szybko” w mikrofali.

Aby nie mieć problemu z gotowaniem obiadu w porze letniej, warto zastanowić się nad wymianą tradycyjnej kuchenki na nowoczesną płytę indukcyjną. – „ Jej powierzchnia nie nagrzewa się, a ciepło wytwarzane jest tylko wewnątrz naczynia do gotowania. To znacznie ogranicza emisję ciepła i niepotrzebne straty energii, w porównaniu z kuchenką gazową czy elektryczną” – podpowiada Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka firmy Candy Polska. 

Podczas gotowania wzrasta również wilgotność powietrza, unoszą się opary i zapachy – które w wysokiej temperaturze stają się uciążliwe i  szybciej się rozchodzą. Z tego powodu, ważna jest także odpowiednia wentylacja pomieszczenia. Sposobem na pozbycie się zapachów i oczyszczenie powietrza jest zainwestowanie w dobrej jakości okap kuchenny. Jednak, by  urządzenie pracowało wydajnie, warto pamiętać o systematycznym czyszczeniu metalowego filtra. Mycie filtrów nie jest skomplikowane. Po uprzednim odłączeniu urządzenia z prądu, należy wyjąć filtr i umyć go w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Filtry metalowe można także myć w zmywarce.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PlanetPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl