Jak zaaranżować kuchnię z wyspą?
Kuchnia to miejsce, w którym dajemy wyraz swojej gastronomicznej twórczości. Gotowanie dla rodziny dla wielu nie jest już przymusem
Coraz więcej amatorskich pasjonatów kulinarnych wzorując się na programach telewizyjnych przygotowuje coraz to wymyślniejsze dania z każdego zakątka świata. Jednak umiejętności kulinarne to nie wszystko. Im bardziej funkcjonalna i lepiej zaaranżowana kuchnia, tym łatwiej a przede wszystkim przyjemniej będzie nam się w niej pracować.
Coraz popularniejsze stają się tzw. kuchnie z wyspą. Czyli blatem umieszczonym w centralnej części pomieszczenia, zamiast na jednej ze ścian. Ułatwia to nie tylko dostęp do wszystkich urządzeń kuchennych, ale także zapewnia lepsze oświetlenie podczas przyrządzania posiłku. Jednak same chęci to nie wszystko. Planując taką kuchnie trzeba zwrócić uwagę na wiele szczegółów, tak by osiągnąć możliwie największą funkcjonalność, wygodę i szyk. Projektowaniem kuchni zajmuje się Galeria Wnętrz Krakowska31.
O czym trzeba pamiętać
Po pierwsze, miejmy na uwadze, że wyspa w kuchni zajmuje sporo miejsca, nie starajmy się na siłę upchać 3 metrowego blatu w 5 metrowym pokoju. Nie chcemy chyba obijać się o wszystkie możliwe szafki i sprzęty krzątając się po kuchni. Jeśli nie dysponujesz dużą powierzchnią, pomyśl raczej o „półwyspie", tak żebyś swobodnie mógł poruszać się i przygotowywać posiłki z rodziną.
Po drugie, wyposażenie. Najczęściej myślimy o wyspie kuchennej jako blacie do przygotowywanie potraw i miejscu na przechowywanie dodatkowych sprzętów czy naczyń. Jeśli jednak planujesz umieścić na niej elementy jak zlewozmywak czy kuchenka nie zapomnij sprawdzić instalacji wodno-kanalizacyjnej i gazowej. Przebudowa tych elementów jest nie tylko czasochłonna, ale i kosztowna, dlatego czasem lepiej umieścić takie sprzęty w bardziej „tradycyjnych" miejscach.
Przeanalizuj swoje potrzeby. Wyspę kuchenną zaaranżować można na setki sposobów. Od małych blatów do gotowania, po ogromne i masywne z minibarem i miejscem do plotek przy kawie. Najważniejsze jest to żeby całość była dopasowana do rozmiarów kuchni i twoich indywidualnych potrzeb. Zastanów się dokładnie nad funkcjonalnością każdego elementu - im więcej niepotrzebnych Ci przedmiotów usuniesz, tym więcej miejsca zostanie Ci na te naprawdę niezbędne.
Ostatnie o czym trzeba pamiętać przygotowując wymarzoną kuchnie to oświetlenie.
Jasna i przejrzysta przestrzeń do gotowania to absolutna podstawa. Skoro już wiemy co jemy, warto też widzieć, jak to przyrządzamy. W przypadku centralnie umieszczonej wyspy, zawieszony powyżej żyrandol sprawdzi się wręcz idealnie, doświetli całość blatu nie pozostawiając cieni. Jednak gdy powyżej jest np. okap, rozwiązaniem może być punktowe oświetlenie.
Nadesłał:
JustynaZ
|