Jak zostać testerem herbacianym?
Herbata to wyjątkowy napój, nad którego jakością czuwają testerzy. Dbają o to, by liście herbaciane, które zaparzamy spełniały wysokie standardy, a nasz ulubiony rodzaj herbaty smakował za każdym razem tak samo. To bardzo rzadki i mało popularny zawód.
Wszyscy testerzy są szkoleni w ten sam sposób – w ramach programu treningowego próbują różnych smaków, z różnych źródeł i o różnej wartości. Na sesje testowe przygotowywane są zestawy wzorców, które są punktami odniesienia dla kandydatów. Aby zostać kiperem herbacianym należy odznaczać się nie tylko wyczulonym podniebieniem oraz świetnym węchem, ale i dużą pasją do tego szlachetnego naparu. Osoby chcące nauczyć się tego zawodu, powinny wyróżniać się także dobrą pamięcią podczas nauki o konkretnych odmianach liści herbacianych. Muszą bowiem wiedzieć skąd pochodzą, kto je wyprodukował, kiedy były uprawiane oraz jaka była ich cena. Dopiero po spróbowaniu około 50 herbat z tej samej półki, osoby uczące się pracy testera zaczynają dostrzegać te subtelne różnice.
W brytyjskiej siedzibie firmy Ahmad Tea London próbuje się ponad 500 filiżanek herbaty dziennie, w poszukiwaniu najlepszej jakości liści dostępnych na całym świecie. Przestrzega się przy tym bardzo rygorystycznych procedur kontroli jakości. Między innymi na stałe przechowuje się około 17 500 próbek zakupionych herbat. W chwili, gdy nowa dostawa liści herbacianych dociera do jednej z fabryk, testerzy dostają świeżą próbkę do porównania z tą przechowywaną w siedzibie firmy, aby upewnić się, że jest dokładnie tej samej jakości. Kiperzy nadzorują pracę wszystkich fabryk Ahmad Tea London na całym świecie - zanim herbata opuści zakład produkcyjny jest degustowana przez nich minimum 7 razy.
Nadesłał:
38PR
|