Jakie warzywa do ogródka?
Skoro już mamy ogródek, trzeba go jakoś zagospodarować, prawda?
Posiadając własny ogródek warto pokusić się o praktyczne jego zagospodarowanie i posadzenie warzyw, które będą służyły całej rodzinie. Lepiej smakują pachnące rzodkiewki, szczypiorek czy sałata własnoręcznie wyhodowane, niż warzywa zakupione w sklepie, nie zapominając również o efekcie prozdrowotnym.
Pierwszy krok to odpowiednie przygotowanie podłoża, ponieważ gwarancją udanych zbiorów jest żyzna gleba, poprawić walory ziemi można przy pomocy prawidłowego nawożenia preparatami dostępnymi w sklepach ogrodniczych. Posiadając podstawową wiedzę o tym, jakie warzywa wybrać do uprawy, można rozpocząć swoją przygodę z ogrodnictwem.
Uprawa niektórych warzyw w ogródku
W marcu można wysiewać takie rośliny ogrodowe jak: seler, cebula, kapusta czerwona i biała.
Na przełomie marca i kwietnia: rzodkiewka, pietruszka korzeniowa i naciowa, bób, marchewka, groch, pomidory.
W kwietniu: sałata, kapusta włoska, brukselka, kalarepa, boćwina.
Na przełomie kwietnia i maja: brokuły i buraki.
Maj: ogórki, cukinia, dynia, fasola.
Doświadczeni ogrodnicy radzą, aby razem z warzywami sadzić zioła takie jak tymianek, mięta, lubczyk, kolendra, bazylia i oregano, sezon na sadzenie tych roślin to okres od marca do maja. Nasiona trzeba zasiewać w grządkach nie szerszych niż jeden metr a między nimi zostawać odstęp około 40 cm. Każdy ogrodnik musi pamiętać o systematycznym podlewaniu warzyw, wyrwaniu chwastów i stosowaniu środków ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami. Warzywnik nie tylko będzie dostarczał zdrowego i świeżutkiego pożywienia, ale będzie powodem do dumy z własnych zbiorów i radości z możliwości obserwowania przyrody. Szczególnie jeśli wyposażymy się dodatkowo w szklarnie ogrodowe.
Nadesłał:
Daniel Getsiński
|