Jan Kuroń Ambasadorem marki Crock-Pot


2020-06-18
marka Crock-Pot, pionier slow cookingu, kontynuuje współpracę z dotychczasowym Ambasadorem – Janem Kuroniem. Doświadczony szef kuchni w dalszym ciągu będzie szerzył w Polsce wiedzę na temat wolnowarów. Przez kolejny rok Ambasadorem marki Crock-Pot w Polsce będzie Jan Kuroń. Szef Kuchni, pochodzący z rodziny o bogatych tradycjach kulinarnych, wiedzę zdobywał w poznańskiej Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii oraz w londyńskiej Le Cordon Bleu. Szerokie spojrzenie na sztukę kulinarną zawdzięcza doświadczeniom, które zdobywał w restauracjach w Polsce, Wielkiej Brytanii, Portugalii, Hiszpanii, czy we Włoszech. Jan Kuroń swoją wiedzą dzieli się w wielu programach telewizyjnych i radiowych. Jest ponadto autorem wydanej w 2015 roku książki „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia". Technikę wolnego gotowania traktuje jako doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy w domowym zaciszu chcą przygotować niebanalne i zdrowe potrawy.

Podczas ostatniego roku Jan Kuroń wspólnie z marką Crock-Pot, przygotował kilkadziesiąt przepisów z wykorzystaniem wolnowarów. Wszystkie są dostępne na oficjalnej stronie internetowej oraz w kanałach social media marki. Warto zaznaczyć, że Jan Kuroń komponował również dla Crock-Pot wyśmienite dania na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Oprócz przepisów przygotowywał filmy edukacyjne o slow cookingu, które są dostępne na kanałach społecznościowych Ambasadora.

Warto wspomnieć o wyjątkowym, corocznym wydarzeniu kulinarnym jakim jest Crocktober. To październikowy „festiwal gotowania" z marką Crock-Pot, podczas którego uczestnicy zdobywają wiedzę na temat slow cookingu, w tym jak bez pośpiechu przygotować esencjonalne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe potrawy. Przez cały miesiąc użytkownicy mogą brać udział w konkursach, korzystać z ofert specjalnych, czy też poznać nowe przepisy, np. te przygotowane przez Jana Kuronia - Ambasadora marki Crock-Pot.

Kolejny rok to jeszcze więcej aktywności. Z okazji przedłużenia współpracy Crock-Pot przygotuje również specjalny konkurs oraz nowe przepisy. Jeden z nich podajemy poniżej:

Gołąbki na młodej kapuście z wolnowaru (7-8 sporych gołąbków)
Sukces, hit, a właściwie hicior! Gołąbki wychodzą aksamitne, aromatyczne. Zabrałem je do moich teściów, a to smakosze. Werdykt - rewelacja. Gołąbki polecają się w pierwszym szeregu wraz z żeberkami, golonką i np. łatą wołową. Te składniki w Crock-Pocie zawsze wyjdą idealnie. Tu użyłem wolnowaru z misą DuraCeramic. - powiedział Jan Kuroń.

Składniki:
• 8 dużych liści młodej kapusty lub 15 mniejszych + 1 lub 2 ekstra,
• 200 g surowego ryżu,
• 2 łyżki oleju,
• 2 cebule pokrojone w kostkę,
• 500 g mielonego wieprzowego mięsa,
• 1 łyżka suszonego majeranku,
• płaska łyżka cząbru lub zielonej czubrycy,
• 1 płaska łyżka wędzonej papryki,
• 1 łyżka pieprzu ziołowego,
• sól, pieprz,
• ½ l passaty pomidorowej lub soku pomidorowego.

Przygotowanie:
Ryż ugotuj, a nawet delikatnie rozgotuj, odstaw do ostygnięcia. W sporym garnku zagotuj wodę. Mocno posól, u mnie 3 łyżki soli na 4 l wody. Dzięki temu kapusta nabierze koloru. Włóż liście i gotuj pod przykryciem przez 3-4 minuty. Wyjmij do ostygnięcia.
W misie wolnowaru rozgrzej olej. Podsmaż do zeszklenia cebulę, odstaw. Połącz wszystkie składniki farszu.
Rozkładaj liście kapusty i za pomocą tłuczka do mięsa, jego płaskiej strony - miażdż główny rdzeń liścia (będzie bardziej elastyczny, jednak postaraj się nie przedziurawić).
Na liść wykładaj garść gotowego farszu i staraj się zrobić tzw. zakładki z boków liścia. Następnie zwijaj gołąbki. Przełóż je do misy wolnowaru, podlej passatą lub sokiem. Na wierzch ułóż liść/liście kapusty. Duś 5 godzin w trybie LOW.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Jarek T

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl