Jedzenie na home office nudzi? Trzy proste przepisy na obiad do przygotowania podczas pracy zdalnej


Jedzenie na home office nudzi? Trzy proste przepisy na obiad do przygotowania podczas pracy zdalnej
2020-06-23
Podczas pandemii nasza codzienność została odwrócona do góry nogami. Większość czasu spędzamy w domu i musimy zaadaptować się do nowych warunków. W tym szczególnym okresie, wielu z nas stanęło przed koniecznością pozostania na home office i znalezienia równowagi między sferą prywatną a zawodową.

Jedzenie pysznie i szybko

Zaistniała sytuacja, mimo pewnych niedogodności, ma jednak swoje plusy. Należy do nich z pewnością dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania ulubionych posiłków, bez walki o ostatni widelec czy kolejki do mikrofalówki z biurze. W czasie dnia pracy, kiedy czas na kulinarne eksperymenty jest ograniczony, najchętniej sięgamy po szybkie i proste rozwiązania, pyszne przepisy, które można przygotować w przerwie między telefonem od przełożonego a wysłaniem ważnego maila. W takich momentach bardziej niż zwykle cenimy uniwersalne produkty, które dodadzą smaku każdej potrawie w zaledwie kilka sekund.

Sos sojowy – uniwersalny dodatek w każdej kuchni

Sos sojowy Kikkoman to produkt najwyżej jakości, doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Prosty skład, zawierający tylko 4 starannie dobrane elementy: wodę, soję, pszenicę i sól to gwarancja naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Chociaż produkt ten kojarzony był głównie z kuchnią azjatycką, coraz częściej pojawia się jako niezastąpiony składnik dań ze wszystkich zakątków globu. Doskonały do dressingów, marynat, kremowych sosów, a nawet jako zamiennik zwykłej soli. Bogaty aromat i niezwykle intensywny smak umami sprawią, że sos Kikkoman nada charakteru każdemu daniu.

Daj się ponieść fantazji – 3 proste przepisy na dania, które przygotujesz na home office

Proste i szybkie gotowanie nie musi być nudne, a w końcu myślenie outside the box to znak naszych czasów. Daj się ponieść fantazji i sprawdź, jak sos sojowy poradzi sobie w zupełnie nowym kontekście! Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które przygotujesz w kilka chwil, nawet podczas pracy zdalnej.

 

Ser Halloumi i soczewicą z dressingiem cytrynowo-sojowym

Składniki:

·         3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki

·         2 łyżki octu balsamicznego

·         1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·         2 gałązki świeżego tymianku

·         200 g soczewicy

·         250 g sera halloumi

·         mieszanka sałat

Na dressing cytrynowo-sojowy:

·         4 łyżki oliwy

·         sok z 1 cytryny

·         2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

 

Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.

W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polejsoczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj  z soczewicą, burakami i sałatą.

 

Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

Składniki:

·         300 g spaghetti

·         15 ml oleju

·         125 g boczku lub pancetty w kostkach

·         500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)

·         200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)

·         125 g selera (2 łodygi)

·         125 g cebuli (1 mała cebula)

·         3 drobno posiekane ząbki czosnku

·         100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)

·         400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki

·         30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·         świeże listki bazylii

 

Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.

 

Burger z ciecierzycy

Składniki:

·         Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)

·         2 łyżki wody

·         1 jajko

·         1 ząbek czosnku

·         3 łyżki mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

·         2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman

·         1 łyżeczka kminku

·         czarny pieprz

·         oliwa z oliwek

 

Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).  Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.

 

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. Marka pojawiła się w Europie, kiedy w 1973 w Niemczech otwarto japońską restaurację, gdzie klienci mieli okazję poznać jej wyjątkowy produkt. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

AZ_2018

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl