Jesienna rozgrzewka
Nie musisz spędzać jesieni w asyście chusteczek higienicznych i termoforu. Wystarczy, że uzupełnisz swoją dietę o produkty wzmacniające odporność, a unikniesz przeziębienia w tym sezonie. Naturalni sprzymierzeńcy naszego zdrowia są na wyciągnięcie ręki i nie trzeba wcale ich daleko szukać.
Zamień zielone koktajle na rozgrzewające napary
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników włoskich smaków. Popularne zioła, które garściami dodaje się do apetycznych potraw rodem ze słonecznej Italii, mogą być wykorzystane również jako składniki zdrowego naparu. Zawarte w listkach oregano, bazylii czy szałwii olejki eteryczne są naturalnymi produktami wzmacniającymi odporność. Wszystkim zmarzluchom Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i wielki smakosz, proponuje rozgrzewający napar na bazie tymianku cytrynowego. Wystarczy do szklanki gorącej, ale nie wrzącej, wody dodać kilka gałązek tymianku, po jednym plasterku cytryny i imbiru, ćwiartkę jabłka i łyżeczkę ulubionego miodu. Szklankę należy zakryć małym talerzykiem, aby wszystkie składniki mogły się zaparzyć. Po kilku minutach napar jest gotowy. To jeden z moich ulubionych jesiennych napojów. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim stawia na nogi i skutecznie zwalcza pierwsze symptomy przeziębienia. – mówi Marco Ghia.
Czas na zmiany
To naturalne, że jesienią mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające potrawy. Do ich doprawienia warto wykorzystać popularną cebulę i czosnek, ale także imbir i korzeń kurkumy. Pasują niemal do każdego dania, a dzięki swoim właściwościom są nazywane naturalnymi antybiotykami. Naszym ulubionym jesiennym warzywem jest wszechstronna dynia. Najlepiej wybrać popularną odmianę hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Dynia piżmowa też będzie świetnym wyborem. Dynię pieczemy w piekarniku Whirlpool wyposażonym w technologię 6-ty Zmysł. Decydujemy się na jeden z gotowych przepisów, a piekarnik automatycznie dobierze ustawienia czasu i temperatury pieczenia. Następnie dynię blendujemy, a powstałą pulpę wykorzystujemy do przygotowania dyniowych muffinek, dodajemy ją do kawy (wraz ze szczyptą przypraw korzennych) lub gotujemy szybką zupę krem. Marco Ghia proponuje dodać do zupy dyniowej kandyzowany bekon. Przecinamy plasterki bekonu na pół i umieszczamy go na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce łączymy orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Łyżką rozsmarowujemy mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Pieczemy bekon przez 20 minut, aż się zarumieni i gotowe. To wyśmienity dodatek do jesiennej zupy dyniowej.
Nasza kasza
Mamy wielkie szczęście, że w naszej szerokości geograficznej hojnie obradzają różne gatunki zbóż, z których pozyskuje się drogocenne dla zdrowia kasze. Jeśli do tej pory kojarzyły się Wam jedynie ze smętnym dodatkiem do obiadu, pora odczarować ten ponury mit. Kasze ostatnio przeżywają renesans, można je jeść na śniadanie, obiad i kolacje, na słodko jak i na wytrawnie. Jesienią wyjątkowo polecamy kaszę jęczmienną bogatą w cynk, żelazo i magnez, które wzmacniają odporność. Na śniadanie możecie zjeść ją w formie płatków, które będą dobrą alternatywą dla owsianki lub granoli. Dodajcie do niej sezonowe lub suszone owoce, garść orzechów i łyżeczkę miodu - jest wyśmienita! Na obiad proponujemy przyjemnie chrupką kaszę pęczak, koniecznie ugotowaną z dodatkiem łodyżki świeżego rozmarynu, który nada jej przyjemnego, ziołowego aromatu. Taka kasza będzie fantastycznym dodatkiem do dań mięsnych. Co z podwieczorkiem? O tej porze zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. Może budyń jaglany? Wystarczy dodać kilka kostek gorzkiej czekolady do gotującej się kaszy jaglanej, a następnie wszystko zmiksować, powoli dolewając mleka (krowiego lub roślinnego). Dzięki temu konsystencja budyniu jest przyjemnie kremowa, a smak kaszy niewyczuwalny.
Na jesienną szarugę i smutki najlepsze jest dobre towarzystwo i pyszne jedzenie. A jeśli można przy tym jeszcze czegoś się nauczyć, pełnia szczęścia gwarantowana. Zgodnie z mottem Akademii Kulinarnej Whirlpool – nauka poprzez zabawę – zapraszamy na spotkanie z osobą, która o kaszach wie wszystko. 19 listopada w progi Akademii zawita Dominika Wójciak, zdobywczyni tytułu MasterChef i autorka dwóch bestsellerowych książek kucharskich „Warzywo” i „Ziarno”, która przygotuje razem z uczestnikami warsztatów rozgrzewające ciało i rozpalające wyobraźnię dania. „Jesienny comfort food” z kolorowymi i aromatycznymi ziarnami w roli głównej na pewno zdobędzie uznanie wśród miłośników talentu Dominiki.
Więcej informacji http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/warszawa/dla-kazdego/jesienny-comfort-food-z-dominika-wojciak
Informacje dla mediów:
Irmina Dzyr-Rainka
irmina.rainka@akademiakulinarnawhirlpool.pl
+48 601 289 115
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.
Nadesłał:
irmina.dzyr.rainka@gmail.com
|