Karnawałowe szaleństwo na talerzu


Karnawałowe szaleństwo na talerzu
2021-01-26
W tym roku karnawał będzie inny niż zazwyczaj. Zamiast hucznego świętowania, prawdopodobnie pozostaniemy w domach, w gronie najbliższych.
Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z imprezowych przekąsek. Wręcz przeciwnie - warto przygotować coś, co sprawi, że poczujemy się jak na prawdziwej karnawałowej zabawie!

Jaka jest idealna imprezowa przekąska? Szybka w przygotowaniu, ale wyróżniająca się niezapomnianym, wyrazistym smakiem. Najlepszym rozwiązaniem są niewielkie smakołyki typu „finger food", które można zjeść bez użycia sztućców. Mogą to być warzywa, Snack Przysmak Świętokrzyski, domowe nachosy, a do tego... pyszne dipy.

Sos orzechowy z azjatyckim twistem

Masło orzechowe kojarzy Wam się tylko ze słodkimi przekąskami? Koniecznie spróbujcie go w wersji wytrawnej - to składnik, który doskonale komponuje się z sosem sojowym, czosnkiem czy imbirem. Przedstawiamy przepis na sos, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

W misce umieszczamy:
• cztery łyżki masła orzechowego
• cztery łyżki jasnego sosu sojowego
• jedną łyżkę brązowego cukru
• łyżkę octu ryżowego lub soku z cytryny
• łyżeczkę sosu rybnego
• duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• posiekany kawałek imbiru (wielkości zbliżonej do użytego ząbka czosnku)

Wszystko dokładnie mieszamy i przygotowujemy dodatki do naszego dipu. Idealnie sprawdzi się pokrojona w słupki marchewka czy ogórek, a także chrupiący Snack Przysmak Świętokrzyski. Aby przygotować go samodzielnie w domu, wystarczy rozgrzać w garnku olej i smażyć prażynki przez kilka-kilkanaście sekund, a na koniec dodać sól lub ulubione przyprawy.

Wyjątkowy sos serowy

Nie da się ukryć, że sos serowy ma bardzo wielu wielbicieli i świetnie pasuje do różnego rodzaju słonych przekąsek. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wcale nie musi takie być.

Przedstawiamy pomysł na łatwy i smaczny sos serowy. Czego będziemy potrzebować?
• pół szklanki mleka
• pół szklanki śmietanki 30%
• 2 szklanki startego sera (np. cheddar)
• pół łyżeczki papryki w proszku
• pół łyżeczki czosnku granulowanego
• sól, pieprz

W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką. Kiedy będą ciepłe, dodajemy ser i przyprawy, po czym cały czas mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos będzie gęsty i kremowy. Podajemy z nachosami, Snackiem Przysmakiem Świętokrzyskim lub warzywami pokrojonymi w słupki. Smacznego!

Sugerowana cena Przysmaku Świętokrzyskiego: 3,80 zł brutto/ 400 g


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl