Kawa? Na zdrowie!


Kawa? Na zdrowie!
2011-08-10
Część z nas pije kawę regularnie. Są jednak sceptycy, którzy sięgają po „małą czarną” okazjonalnie, nie piją jej w ogóle lub wybierają wersję bezkofeinową. A to wszystko w obawie o jej negatywny wpływ na organizm człowieka.

Nie wszyscy wiedzą, że napój ten pity
w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.

Kawa – pomaga obudzić się o poranku, w pracy pobudza do działania, a wieczorem delektuje nasze zmysły swoim wspaniałym aromatem. Spożywanie kilku filiżanek kawy dziennie jest nie tylko nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu, ale także przyczynia się do poprawy samopoczucia oraz dobroczynnie wpływa na zdrowie. Oczywiście sprawcą pobudzającego działania tego napoju jest zawarta w nim kofeina. Powinniśmy ją jednak dostarczać organizmowi w określonych ilościach – ok. 3-4 filiżanki kawy. Jeśli przekroczymy zalecaną dzienną dawkę, wywoła ona uczucie rozdrażnienia, nerwowość i może przyczynić się do zaburzeń snu. Warto więc zachować umiar.

Wracając do zdrowotnych aspektów picia „małej czarnej”. Mało kto wie, że spożywana w umiarkowanych ilościach może zmniejszyć ryzyko występowania różnych schorzeń, w tym m.in. kamieni żółciowych czy nowotworu wątroby lub okrężnicy. Kolejnym jej atutem jest zmniejszenie prawdopodobieństwa uszkodzenia wątroby (np. u osób znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka) czy wystąpienia choroby Parkinsona u mężczyzn. Wiele badań przeprowadzonych przez różne instytuty badawcze pokazuje też, że kawa pita codziennie może skutecznie chronić ludzki organizm przed chorobą Alzheimera oraz pomóc osobom już dotkniętym tym schorzeniem.


Jeżeli nie przepadamy za piciem kawy, nie należy zmuszać się do jej spożywania. Jeśli zaś uwielbiamy wysublimowany smak i niepowtarzalny aromat tego napoju, możemy wybierać wśród różnych gatunków kaw i przeróżnych jej postaci. Do dyspozycji mamy ziarnistą, mieloną, rozpuszczalną, espresso itd. Oczywiście każda z kaw różni się smakiem oraz intensywnością aromatu. Inne są też sposoby jej parzenia. Nie trzeba być smakoszem, aby zauważyć różnicę
w smaku i aromacie tego napoju przygotowanego np. w ekspresie, a zalanego w filiżance zwyczajnie wrzątkiem. Doznania są zupełnie odmienne.

Decydując się na kawę z ekspresu, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom technicznym urządzenia – zwłaszcza gdy chcemy korzystać z niego codziennie. Producenci ekspresów do kawy cały czas starają się zadowolić nasze kubki smakowe i co chwilę doskonalą swoje dzieło. Jednym z takich urządzeń jest np. najnowszy ekspres ciśnieniowy Zespresso (Zepter). Warto przyjrzeć mu się bliżej. Wyposażony w wyjmowany pojemnik na wodę, pompę wibrującą o ciśnieniu 19 barów oraz uchwyt umożliwiający parzenie kawy w systemie „pre-infusion“, pozwala na wydobycie wspaniałych aromatów kawowych. Do parzenia używana jest kawa w hermetycznie zamkniętych kapsułkach, dzięki czemu jej zapach uwalniany jest już na ułamek sekundy przed zaparzeniem. Producent zaproponował cztery mieszanki najwyższej jakości ziaren więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Obecnie kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Najmniejsza jej filiżanka potrafi kryć
w sobie wiele tajemnic, w tym także tych zdrowotnych. Pozostaje więc tylko dodać – na zdrowie!

Więcej informacji: www.zepter.pl

Cena Zespresso: 950 zł netto


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

mdobosz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl