Kontrast czy harmonia – główne zasady doboru wina do makaronu
Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem. Czy idealnym rozwiązaniem będzie biały Riesling czy czerwony Merlot? Przedstawiamy kilka podstawowych rad, które pomogą w podobnych dylematach.
Reguły panujące w świecie win
Sposobem doboru win rządzą dwie odmienne zasady. Pierwsza z nich głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, by jej nie zagłuszać i jeszcze lepiej wydobywać smak i aromat. W myśl tej reguły do ciężkich potraw powinno podawać się lekkie wina, a do lekkich dań – ciężkie. Dzięki temu połączeniu poczujemy zarówno smak potrawy i spożywanego alkoholu. Lekkie wino idealnie pasuje do oczyszczania ust przed kolejnym kęsem, natomiast delikatne dania nie przyćmiewają dostojnych, ciężkich win. Jednak, by było ciekad.liszka@maspex.com tel.: 33 870 82 04 Biuro prasowe: Ewelina Łukasiak Account Executive e-mail: e.lukasiak@synertime.pl tel.: 22 544 05 13 *** Malma to druga, zaraz po Lubelli, najbardziej rozpoznawalna marka makaronowa na rynku polskim. Topowe kształty makaronów dedykowane są do pysznej, znanej na całym świecie włoskiej kuchni, której fenomen i sukces tkwi w doborze najlepszych składników. Dlatego makarony Malma, dzięki swojej najwyższej jakości, bez wątpienia spełnią wymagania każdego miłośnika makaronów. Do ich produkcji wykorzystywana jest specjalna odmiana pszenicy twardej – Amber Durum, pochodząca z Ameryki Północnej. Oprócz wszystkich właściwości charakterystycznych dla pszenicy twardej, Amber Durum cechuje się wysoką szklistością ziaren oraz unikalną, bursztynową barwą. Te cechy wpływają na najwyższą jakość dań makaronowych. Malma to marka jedyna w swoim rodzaju – najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem. Stworzona po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!
Nadesłał: