Kosmetyki z cukrem trzcinowym
2012-03-16
Zalety cukru trzcinowego wykorzystują producenci kosmetyków.
Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej. Trzcina cukrowa osiąga wysokość do 6 metrów. Jej łodygi są wypełnione włóknami, w których gromadzi się sok. Cukier otrzymuje krystalizując ten sok. Proces ten prowadzi do powstania surowego cukru trzcinowego, pokrytego cienką warstwą melasy o wyraźnym zabarwieniu. Cukier trzcinowy ma barwę od złotawej do ciemnobrązowej. W Europie powszechniej stosowany jest cukier buraczany, którego proces wytwarzania jest dużo prostszy, a w związku z tym jest on tańszy. Jednak w ostatnich latach, na fali wzrostu popularności produktów ekologicznych, brązowy cukier trzcinowy zdobywa coraz więcej zwolenników. Ma on delikatniejszy smak niż cukier buraczany i zawiera większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków śladowych.
Cukier trzcinowy znalazł też swoje zastosowanie w kosmetyce. Na przykład firma
Stara Mydlarnia wykorzystała go w peelingu cukrowym o zapachu pomarańczy z cynamonem z linii ECOLINE.
Peeling do ciała zawiera, oprócz cukru trzcinowego, olejek pomarańczowy, olej avocado, lecytynę, witaminy C i E. Nie zawiera parabenów, sztucznych barwników i konserwantów. Delikatnie ściera skórę, poprawia jej ukrwienie i jędrność, ułatwiając walkę z cellulitem.
Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
MARTINIQA - Kosmetyki i inne pachnące drobiazgi
http://www.martiniqa.pl
|
|
Wasze komentarze (0):