Kruche babeczki z pastą ze słonecznika
Tegoroczny karnawał będzie zdecydowanie inny niż poprzedni. Zadbajmy jednak o to, by nie zabrakło nam okazji do dobrej zabawy w rodzinnym, kameralnym gronie.
Oto prosty przepis na doskonały karnawałowy wieczór: najbliżsi wokół nas, dobra muzyka, szampański humor i oczywiście pyszne przekąski – takie jak kruche babeczki z pastą ze słonecznika z pomidorami Lovege. Ta pasta to naturalny produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Nie zawiera sztucznych dodatków czy ulepszaczy smaków. Jest produktem bezglutenowym. Dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak tiamina (witamina B1), witamina E oraz błonnik. Można z nią przygotować pyszny farsz do kruchych babeczek. Może być też stosowana jako przystawka, smarowidło do pieczywa lub jako składnik dipów do ryb i warzyw. Znakomicie smakuje z pieczywem chrupkim Sante lub waflami ryżowymi Sante.
Kruche babeczki z pastą ze słonecznika
Składniki na 25 babeczek
2 opakowania Pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege
½ kg mąki
20 dag masła
2 jajka
sól
1-2 łyżki śmietany 18% do zagniecenia
świeży rozmaryn
pieprz czerwony do dekoracji
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem z solą i jajkami. Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto na babeczki cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki, następnie nakłuwamy widelcem dziurki. Nasze babeczki wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Ostudzone babeczki faszerujemy naszą pastą słonecznikową, dekorujemy odrobiną świeżego rozmarynu i czerwonego pieprzu.
Nadesłał:
milkas
|