Kuchnia z wyspą


Kuchnia z wyspą
2011-07-07
Kuchnia z wyspą to coraz popularniejsze rozwiązanie w aranżacji wnętrz, wyrażające przełomowy sposób patrzenia na gotowanie. Nie jest to już czynność wykonywana przy ścianie lub w kącie, ale kulinarny spektakl rozgrywający się na środku kuchni. Do udziału w nim można zaprosić domowników czy gości.

Wyspa to wyeksponowane, wolno stojące stanowisko pracy, odsunięte od ściany i umieszczone na środku kuchni. Mogą ją tworzyć np. blat roboczy z płytą kuchenną, kuchenką lub zlewozmywakiem. Do wyspy może być dołączona także powierzchnia dedykowana do spożywania posiłków, np. stół.

 

Taka organizacja przestrzeni wydobywa z cienia osoby przyrządzające posiłki i pozwala na prezentację kulinarnego kunsztu. Równocześnie każdy, kto wejdzie do kuchni ma możliwość delektowania się widokiem przyrządzanych potraw. To rzadka przyjemność w dzisiejszych czasach, kiedy coraz częściej korzystamy z gotowego, szybkiego jedzenia. Ze względu na swobodny dostęp do stanowiska pracy, w kuchennej krzątaninie może uczestniczyć większa liczba osób. Do wspólnego gotowania można więc łatwo wciągnąć domowników, a także przyjaciół.

 

Do stworzenia wyspy nadają się duże zamknięte kuchnie oraz mniejsze o charakterze otwartym – łączone z jadalnią lub salonem. Potrzebuje ona bowiem większej powierzchni niż typowa zabudowa przyścienna. Wokół wyspy powinna być zapewniona odpowiednia przestrzeń, która umożliwi swobodne poruszanie się i dostęp do pozostałych urządzeń kuchennych czy mebli.

W zależności od tego, czy w wolnostojącym fragmencie zabudowy znajdzie się zlewozmywak czy płyta kuchenna trzeba doprowadzić do niej odpowiednie instalacje. Z tego powodu wyspę najlepiej zaprojektować na etapie wykańczania mieszkania. W innym przypadku mogą być potrzebne przeróbki, by podłączyć rury lub przewody.

Do adaptacji na wyspę nie potrzebujemy specjalnego sprzętu AGD. – „Idealnie nadają się do tego zwykłe kuchenne urządzenia do zabudowy. Jest jednak jeden wyjątek. Stanowisko do gotowania wymaga zamontowania specjalnego okapu – mocowanego do sufitu” – podpowiada Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka firmy Candy Polska, producenta urządzeń AGD.

Ze względu na szczególne wyeksponowanie stanowiska pracy, wyspa wymaga systematycznej dbałości o czystość i porządek. To na niej przede wszystkim skupia się uwaga osoby wchodzącej do kuchni. Taka organizacja przestrzeni kuchennej daje dużą swobodę dla miłośników gotowania a zarazem dyscyplinuje tych, którzy lubią kuchenny rozgardiasz.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PlanetPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl