Lekka, zdrowa i pyszna – sałatka z hummusem
Bardzo ważne jest, by obiad czy kolacja zawierały mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na działanie całego organizmu. Doskonałą propozycją na pyszny i zdrowy, a przy tym szybki dodatek do obiadu lub kolację jest sałatka. Hummus może być stosowany jako przystawka - smarowidło do pieczywa lub sos do ryb, mięs czy warzyw. Nie każdy jednak wie, że idealnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Ta popularna w kuchniach bliskowschodniej i śródziemnomorskiej pasta jest przygotowywana na bazie ciecierzycy, która obecnie jest uznawana za superfoods. Dzięki wyjątkowej kompozycji ten aromatyczny krem z dodatkiem tahini (masła sezamowego) idealnie sprawdza się jako składnik lekkich sałatek. Cenią go również wegetarianie.
Do przygotowania sałatki świetnie nadaje się hummus z pomidorami Lovege od firmy Sante. Hummusy Sante zawierają białko o wysokiej wartości biologicznej, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym niezwykle cenne omega-3. Są źródłem przyczyniających się do wzmocnienia odporności organizmu witamin z grupy B (wit. B6 i kwas foliowy) oraz żelaza. Hummus Sante to naturalny produkt w 100 % pochodzenia roślinnego bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy smaku, o niskim indeksie glikemicznym. Nie zawiera glutaminianu sodu. Dzięki suszonym pomidorom hummus Sante ma oryginalny smak.
Sałatka z hummusem z pomidorami Lovege od firmy Sante
Składniki:
- hummus z pomidorami Lovege Sante
- 1,5 torebki kaszy bulgur
- 5-6 szt. pomidorów suszonych
- 1 szt. czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- rukola
- papryka wędzona (1 łyżeczka)
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odkładamy na bok do ostygnięcia. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy paprykę wędzoną. Paprykę i pomidory suszone kroimy w kosteczkę, pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy z ostudzoną kaszą bulgur, doprawiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny. Na dno osobnej miski przekładamy 1 opakowanie hummusu pomidorowego Sante, następnie układamy warstwę rukoli oraz naszą sałatkę. Gotowe!
Taka sałatka to idealny dodatek do obiadu lub propozycja na pyszną, zdrową kolację. Smacznego!
Nadesłał:
milkas
|
Wasze komentarze (1):
-
~Werka, 2020-09-05 11:40:44
Bardzo fajny przepis. Ja jeszcze często zamiast hummusu używam pesto Genovese od Monini, jest tak samo mocno odżywcze. Ni czasami warto pokombinować ze smakami :)