Lekka, zdrowa i pyszna – sałatka z hummusem


Lekka, zdrowa i pyszna – sałatka z hummusem
2020-09-02
Bardzo ważne jest, by obiad czy kolacja zawierały mnóstwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na działanie całego organizmu. Doskonałą propozycją na pyszny i zdrowy, a przy tym szybki dodatek do obiadu lub kolację jest sałatka. Hummus może być stosowany jako przystawka - smarowidło do pieczywa lub sos do ryb, mięs czy warzyw. Nie każdy jednak wie, że idealnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Ta popularna w kuchniach bliskowschodniej i śródziemnomorskiej pasta jest przygotowywana na bazie ciecierzycy, która obecnie jest uznawana za superfoods. Dzięki wyjątkowej kompozycji ten aromatyczny krem z dodatkiem tahini (masła sezamowego) idealnie sprawdza się jako składnik lekkich sałatek. Cenią go również wegetarianie.

Do przygotowania sałatki świetnie nadaje się hummus z pomidorami Lovege od firmy Sante. Hummusy Sante zawierają białko o wysokiej wartości biologicznej, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym niezwykle cenne omega-3. Są źródłem przyczyniających się do wzmocnienia odporności organizmu witamin z grupy B (wit. B6 i kwas foliowy) oraz żelaza. Hummus Sante to naturalny produkt w 100 % pochodzenia roślinnego bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy smaku, o niskim indeksie glikemicznym. Nie zawiera glutaminianu sodu. Dzięki suszonym pomidorom hummus Sante ma oryginalny smak.

Sałatka z hummusem z pomidorami Lovege od firmy Sante

Składniki:

  • hummus z pomidorami Lovege Sante
  • 1,5 torebki kaszy bulgur
  • 5-6 szt. pomidorów suszonych
  • 1 szt. czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • rukola
  • papryka wędzona (1 łyżeczka)
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odkładamy na bok do ostygnięcia. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy paprykę wędzoną. Paprykę i pomidory suszone kroimy w kosteczkę, pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy z ostudzoną kaszą bulgur, doprawiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny. Na dno osobnej miski przekładamy 1 opakowanie hummusu pomidorowego Sante, następnie układamy warstwę rukoli oraz naszą sałatkę. Gotowe!
Taka sałatka to idealny dodatek do obiadu lub propozycja na pyszną, zdrową kolację. Smacznego!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milkas

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~Werka, 2020-09-05 11:40:44

    Bardzo fajny przepis. Ja jeszcze często zamiast hummusu używam pesto Genovese od Monini, jest tak samo mocno odżywcze. Ni czasami warto pokombinować ze smakami :)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl