Lodowa uczta na pożegnanie lata z lodami Grześki


Lodowa uczta na pożegnanie lata z lodami Grześki
2021-08-30
Czym najlepiej osłodzić sobie koniec lata?

Wciąż wysokie temperatury nie zachęcają do pieczenia ciast, dlatego lepiej przygotować efektowny deser z lodami Grześki, inspirowanymi kultowymi wafelkami. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby podać lodowy puchar jak z najlepszej cukierni!

 

Miłośnicy Grześków, oprócz impulsowych lodów na patyku (w czekoladzie deserowej albo mlecznej) lub w rożku, które można schrupać po drodze o każdej porze dnia, do przygotowywania deserów w domu mają także lody w opakowaniach 500- i 900-ml. Zamknięto w nich esencję smaku klasycznych wafli Grześki. Lody uwodzą kakaowym smakiem z nutą śmietanki i aksamitnej czekolady, kusząc dodatkowo kruchymi miniwafelkami. Idealne i dla koneserów, i dla lodowych żarłoków, i dla miłośników zaskakujących dodatków. Smakują wybornie podane solo, ale są też doskonałe do łączenia ze świeżymi owocami, sosami, bitą śmietaną. Oto kilka pomysłów na desery z lodami Grześki w roli głównej.

 

 

Grześki puchar z orzechami

Składniki:

opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml

opakowanie deseru waniliowego lub karmelowego

100 ml likieru o smaku słonego karmelu

500 ml śmietany 36%

2 łyżeczki cukru pudru

orzechy włoskie i laskowe, najlepiej bez skórki

kilka kostek deserowej czekolady

 

Wykonanie: deser dokładnie wymieszać z likierem i 4 łyżkami śmietany kremówki. Rozlać do schłodzonych pucharków, wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić (najlepiej w mikrofali). Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do pucharków nałożyć lody Grześki, bitą śmietanę, posypać orzechami i polać stopioną czekoladą. Udekorować np. wafelkami.

 

 

Grześki deser z sosem rumowym

Składniki:

opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml

500 ml śmietany 36%

2 łyżeczki cukru pudru

garstka orzeszków ziemnych solonych, zmiksowanych

5 dag gorzkiej czekolady 70%

50 ml brązowego rumu

 

Wykonanie: śmietanę bardzo mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie połączyć ze zmiksowanymi orzeszkami. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić, wymieszać z rumem. Lody Grześki nabierać łyżką i wykładać do miseczek. Dołożyć śmietanę, polać czekoladą. Udekorować np. wafelkami.

 

 

Czekoladowa eksplozja Grześków

Składniki:

opakowanie lodów Grześki 500 ml lub 900 ml

4 łyżki kakao lub czekolady instant

garść płatków czekoladowych

garść orzeszków ziemnych niesolonych

 

Wykonanie: lody Grześki nabierać łyżką i nakładać do miseczek. Posypać obficie płatkami czekoladowymi, kakao lub czekoladą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KMC

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl