Makrela od Graal - idealna propozycja na Wielkanoc
Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto w kalendarzu chrześcijan. Tradycją podczas jego obchodów jest bogato zastawiony stół, wróżący dobrobyt i szczęście na cały rok.
Przygotowując tegoroczne świąteczne menu, proponujemy urozmaicić je daniami z makrelą - źródłem kwasów Omega, wielu witamin i minerałów, tak potrzebnych naszemu organizmowi szczególnie wiosną.
Kiedy myślimy o wielkanocnych potrawach, zwykle w głowie mamy jajka. Wielkanocne jajka faszerowane proponujemy połączyć z nowymi filetami z makreli w sosie pomidorowym firmy Graal, która idealnie zastąpi kaloryczny majonez. Ugotuj na twardo jajka, ostudź i obierz. Następnie przekrój wzdłuż, wyjmij żółtka i umieść je w misce. Dodaj do żółtek następujące składniki: filety z makreli, drobno posiekaną cebulę i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj - najlepiej widelcem, tak aby powstała jednolita masa.
Na koniec wypełnij białka farszem, nakładając go łyżeczką. Aby danie prezentowało się jeszcze lepiej – udekoruj je roszponką, pomidorami lub koperkiem.
Makrela doskonale komponuje się także z twarożkiem. Wystarczy wymieszać ją z białym serem, aby uzyskać pyszną i zdrową wielkanocną pastę na kanapki.
Świąteczne śniadanie urozmaici także pasta jajeczna. Do drobno posiekanych jajek dodaj makrelę, cebulkę i ogórek kiszony. Ta prosta pasta będzie jednocześnie pożywna i pyszna. Jeżeli jesteś fanem oryginalnych połączeń smakowych możesz spróbować filetów z makreli Graal z płatkami chili lub suszonymi pomidorami.
Życzymy smacznego wielkanocnego jajka!
Nadesłał:
Paulina Rucińska
|