Międzynarodowy Dzień Celiakii w Polsce


Międzynarodowy Dzień Celiakii w Polsce
2024-05-22
16 maja obchodziliśmy w Polsce Międzynarodowy Dzień Celiakii. To idealna okazja by podnieść świadomość i okazać wsparcie osobom zmagającym się z tym schorzeniem.

Wbrew powszechnej opinii dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, fanaberia czy modny styl życia. Ścisła dieta bez glutenu do końca życia to aktualnie jedyna możliwa forma leczenia celiakii. Brak wiedzy społecznej na temat objawów i konsekwencji celiakii powoduje, że pacjenci będący na diecie bezglutenowej traktowani są jak osoby, które na swoją dietę zdecydowały się z wyboru. Tymczasem dla celiaków nie jest to wybór a konieczność i to na całe życie. Czas by świadomość społeczna na temat celiakii wzrosła – zwraca uwagę Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, największej organizacji w Polsce zajmującej się pomocą osobom chorującym na celiakię.

Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na spożycie glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach. Badania dowodzą, że cierpi na tę chorobę przynajmniej 1% populacji, a w ponad 70% przypadkach celiakię rozpoznaje się u osób powyżej 20 roku życia. Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka i… ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej.

W Sejmie powstał Parlamentarny Zespół ds. Celiakii. Aby w Polsce pacjentom z celiakią i na diecie bezglutenowej żyło się lepiej, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, przygotowało listę postulatów do rządzących, w których apeluje o wparcie systemowe dla chorych i ich rodzin.

Wiemy, że odmawianie sobie niektórych smakołyków (szczególnie słodkich) może być trudne, dlatego… zdrowa marka bakalii HELIO stworzyła wyjątkową linię bezglutenowych mas do ciast, które idealnie wpisują się jako fundament każdego deseru na co dzień i… od święta.

Masa makowa oraz masy krówkowe HELIO PREMIUM nie zawierają konserwantów, tłuszczu palmowego i… GLUTENU! Te najwyższej jakości produkty HELIO wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury, która zapewnia naturalnie wyjątkowy smak. Bezpieczeństwo ich stosowania przez osoby, które zmagają się z celiakią, potwierdza licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest regularnie badany pod kątem zawartości glutenu. Dlatego koniecznie czytaj etykiety i wybieraj najlepszy smak ze sprawdzonym składem jak naturalne produkty HELIO! 

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, to wybór bezpiecznych produktów jest kluczowy. Marka HELIO oferuje masy krówkowe i masę makową bez glutenu. To świetna opcja dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą cieszyć się smakiem deserów bez obaw o zdrowie.

Pamiętaj, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna! Wybierając produkty takie jak masy kajmakowe, czekoladowe czy słony karmel, można cieszyć się różnorodnością smaków. A masa makowa bez glutenu to doskonały dodatek do wielu wypieków.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

marta.skibinska@efektpr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl