Miksologia stosowana


Miksologia stosowana
2011-09-05
Lato to doskonały okres do próbowania nowych smaków, a także stosowania własnych kulinarnych pomysłów. Na organizowanych przez nas grillach i przyjęciach warto zaskoczyć znajomych oryginalnymi daniami i kolorowymi drinkami o nietuzinkowych smakach.


Czy jednak wiemy w jaki sposób prawidłowo podawać koktajle?

 

Oto kilka rad jak poprawnie serwować drinki.

 

Panom zwyczajowo proponujemy tzw. short drinki. Podaje się je w kieliszkach koktajlowych,  a objętość alkoholu nie powinna przekroczyć 100 ml. Tego typu koktajle są zazwyczaj zdecydowanie mocniejsze od long drinków, ponieważ sporządzamy je bez dodatkowych rozcieńczaczy. Short drinki pije się zawsze z kieliszka lub szklanki, bez słomki.

 

Panie preferują  koktajle, w których obecność alkoholu nie jest mocno  wyczuwalna. Long drinki zawierają stosunkowo niewielką ilość alkoholu od 200 do 250 ml. Podawane są w wysokich szklankach obowiązkowo z plastikową słomką. Long drink to napój przede wszystkim orzeźwiający, z dużą ilością różnych soków  owocowych lub napojów, tj., cola, woda sodowa czy tonik. Long drinki są zazwyczaj garnirowane (ozdabiane) kawałkami świeżych owoców, wisienkami koktajlowymi, kolorowymi parasolkami, wszystko zależy od wyobraźni barmana.

 

Musimy pamiętać, także, że koktajle należy zawsze przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne i spienione – tylko
w ten sposób spełnią swoje zadanie.

 

A więc do dzieła!

 

ŻYTNIA POUR

Składniki :

  • 40 ml wódki np. Extra Żytnia,
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 10 ml syropu cukrowego,
  • 1 limonka,
  • ćwiartka pomarańczy,
  • kostki lodu

Przygotowanie

Wódkę, sok z cytryny, syrop cukrowy i lód umieścić w shakerze i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do szklanki. Do napoju włożyć pokrojoną Limonie oraz ćwiartki pomarańczy. Przyozdobić wisienką koktajlową , pokrojoną pomarańczą lub kolorowymi parasolkami.


ICE LI

Składniki :

  • 50 ml wódki np. Extra Żytnia,
  • Limonki krojone na ćwiartki,
  • Kruszony lód,
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Do krótkiej szklanki włożyć kruszony lód naprzemiennie z cząstkami limonki. Zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Zalać wódką.

 

Uwaga! Składniki koktajlu zawsze nalewamy bezpośrednio na lód, nie odwrotnie.

 

 

 

 

 

 

 

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

lena82

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl