Moda na piknikowanie


Moda na piknikowanie
2012-09-12
Rodziny sposób na spędzenie wolnego czasu? W Polsce to najczęściej weekendowe grillowanie, lub w wersji rozszerzonej – kilkudniowe biwakowanie. Ale to nie wszystko. Coraz popularniejsze stają się również pikniki. Gdzie się wybrać, jak się do niego przygotować i co ze sobą zabrać?

Piknikowanie upodobali sobie szczególnie Amerykanie. Zielona trawa, przyjemne, ciche miejsce i koc suto nakryty smakowitymi przekąskami.

To dla nich niemalże tradycja narodowa. Te zwyczaje coraz śmielej przyjmowane są również w Polsce. Pracujemy intensywniej, jemy nieregularnie „śmieciowe” posiłki , więc gdy tylko mamy trochę wolnego czasu z przyjemnością spędzamy go z najbliższymi, na łonie natury. A że  dodatkowo pichcenie jest teraz modne, jego efekty chętnie pakujemy do koszyka i wyjeżdżamy za miasto…

Koszyk, to podstawa. Na dobry początek wystarczy wersja klasyczna – wiklinowa. Taka, z którą dawniej nasze mamy chodziły na zakupy. Sami możemy uzupełnić ją o potrzebne gadżety. Świetnie sprawdzą się naczynia wykonane z biodegradowalnych składników, jak np. włókien bambusowych. Na pierwszy rzut oka wyglądają, jak naczynia plastikowe wielokrotnego użytku. Ale włókna te są w 100 – procentach nietoksyczne. Poza tym rozkładają się po upływie 18 miesięcy. W sprzedaży dostępna jest pełna piknikowa zastawa, czyli talerze, miseczki i kubki.

Warto również zastanowić się w czym przewieziemy wcześniej przygotowane smakołyki. Dobrym wyborem będą bez wątpienia pojemniki próżniowe Dafi Vaccum. Szczelne zamknięcie oraz pompka próżniowa ochronią produkty przed kontaktem z wilgocią i powietrzem. Dzięki temu na dłużej zachowają świeżość i smak. Ponadto będziemy mieli gwarancję, że podczas podróży przekąski nie wypadną z pojemników. Do naszego koszyka dorzućmy jeszcze papierowe serwetki. Dodatek praktyczny i estetyczny, bo te ze wzorami ozdobią również nasz koc.

Jeżeli chcemy ułatwić sobie przygotowania możemy kupić koszyk z pełnym wyposażeniem. Tyle, że te najczęściej zawierają ceramiczne talerze, szklanki i sztućce ze stali nierdzewnej. To sprawia, że nasz ekwipunek będzie o wiele cięższy. Jeśli zdecydujemy się na podróż samochodem – nie ma problemu. Ale wersja rowerowa, może okazać się nie lada wyzwaniem.

I w końcu czas na najmilszą część, czyli menu. W roli poczęstunku dobrze sprawdzą się tartaletki. Małe kanapeczki możemy przygotować na słodko z:

  • powidłami,
  • twarożkiem z owocami,

lub w wersji wytrawnej z:

  • wędliną i świeżymi warzywami,
  • wędzonym łososiem,
  • serem pleśniowym.

Ciekawą odskocznią od tradycyjnych kanapek będą również tortille z farszem mięsnym lub wegetariańskim. Na dłuższą wycieczkę można zabrać muffinki z nadzieniem wytrawnym:

  • szpinakowym,
  • pomidorowym,
  • z serem feta.

Dzieciom do gustu bez wątpienia przypadnie wersja słodka z:

  • sezonowymi owocami,
  • bakaliami,
  • czekoladą.

Z koszykiem wypełnionym potrzebnymi gadżetami i pysznymi przekąskami możemy śmiało wybierać się na relaksującą wyprawę. Kto raz spróbuje piknikowania, bez wątpienia stwierdzi, że to jedna z lepszych form odpoczynku.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Best Brands PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl