Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności


2019-12-17
Normą jest, że przynajmniej raz w roku zachorujemy na jakieś lekkie przeziębienie, grypę czy inna wirusówkę. Jednak, jeśli tych infekcji w roku jest kilka lub kilkanaście, oznacza to, że nasz układ odpornościowy jedzie na oparach. Trzeba wymyślić coś, żeby go wzmocnić.

Wspieranie odporności najlepiej rozpocząć od naturalnych sposobów i produktów dostępnych sezonowo. Do łask wracają przetwory, kiszonki, syropy z warzyw, nalewki, a także całe bogactwo produktów pszczelich.

Kiszone warzywa

Odporność organizmu w dużym stopniu zależy od stanu jelit. Jeżeli jemy dużo przetworzonych produktów, pszenicy i nabiału nasze jelita nie wchłaniają tak sprawnie składników odżywczych, jak powinny. Tworzy się w nich wtedy stan zapalny, organizm jest niedożywiony a przez to słabszy. Przyjmowane antybiotyki tylko pogarszają sytuację. W takiej sytuacji powinniśmy przede wszystkim wprowadzić zbilansowaną dietę pełną warzyw i owoców oraz dodatkowo spożywać regularnie kiszonki, które oprócz dużej dawki witaminy C odbudują florę bakteryjną jelit i usprawnią tym samym działanie układu immunologicznego.

Syropy z warzyw i nalewki

Każdy w dzieciństwie pił syrop z cebuli czy z buraka. Doskonale działają na odporność i do tego całkiem dobrze smakują, ponieważ są słodkie. Syropy te są skuteczne, kiedy stosujemy je profilaktycznie lub na samym początku infekcji. Niestety, jeżeli objawy utrzymują się około 5 dni, należy zgłosić się do lekarza. Wersją dla dorosłych mogą być nalewki np. z czarnego bzu, malinowa, pieprzówka.

Miód i inne produkty pszczele

Mleko z miodem, masłem i czosnkiem to kolejna mikstura stara jak świat. Stosowana na przeziębienie nie smakuje za dobrze, jednak jest skuteczna. Obecnie oprócz miodu, który doskonale wspiera nasz organizm, możemy stosować kit pszczeli, pyłek, propolis, w których składniki odżywcze są jeszcze bardziej skondensowane. Kit pszczeli to wydzielina pszczół, którą uszczelniają plastry miodu. Kit pszczeli działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl