Naturalny wybór, czyli jak dostosować dietę do pory roku


Naturalny wybór, czyli jak dostosować dietę do pory roku
2019-07-18
Zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta to podstawowe źródło energii. Mało kto jednak wie, że nasze menu powinno być dostosowane nie tylko do stylu życia, ale także do pory roku. Jakich zasad powinniśmy przestrzegać, planując wakacyjny jadłospis?

Lato to doskonała okazja, aby wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe - urozmaicanie posiłków staje się dużo prostsze i przyjemniejsze, gdy na naszych stołach pojawiają się sezonowe warzywa i owoce. W nowej ofercie tygodniowej Netto, która dostępna jest od 15 do 20 lipca, można znaleźć produkty, które sprawią, że jedzenie będzie przyjemnością nawet w największe upały!

Witaminy prosto z ogródka

Podczas letnich upałów najlepiej wychładzać organizm, unikając gorących potraw oraz ostrych przypraw. Warto skorzystać z tego, co dostępne jest w przydomowych sadach oraz ogrodach - postarajmy się, aby posiłki składały się z organicznych oraz naturalnych składników. Podstawą letniego jadłospisu powinny być warzywa, owoce lub zboża. Smoothie z dodatkiem brzoskwiń (2,99 zł/1kg) oraz bananów lub owsianka z owocami to doskonały pomysł na śniadanie. Podstawą obiadów mogą być także grillowane, zapiekane lub faszerowane cukinie (2,49 zł/kg). Najlepiej smakują właśnie latem, dlatego miłośnicy warzyw czekają na nie cały rok!

Wege, wege love

Dieta powinna być także lekka i oparta na zdrowych składnikach. To doskonały moment, aby wprowadzić do swojego jadłospisu dodatki pochodzenia roślinnego. Mogą one być stałą lub tymczasową alternatywą dla dotychczas spożywanych produktów. Artykuły wege są nie tylko smaczne, ale także zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu po ich spożyciu dłużej będziemy odczuwać sytość. Coraz szersza oferta produktów roślinnych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie: popularnym dodatkiem do warzyw i owoców są pasty kanapkowe, na przykład z pieczonych batatów (3,99 zł). Miłośnicy słodkości mogą spróbować sezamowej pasty Tahini (4,99 zł) czy masła orzechowego (9,99 zł), a fani klasyki - wegańskich flaczków (5,99 zł).

Sezon na zdrowie

Latem warto zaprzyjaźnić się z ziołami, takimi jak mięta, bazylia i oregano. Kwaśne owoce powinniśmy zastąpić słodkimi - truskawki, maliny czy brzoskwinie to świetna przekąska i dodatek do śniadania lub deseru. W lecie łatwiej również ograniczyć spożycie mięsa, a w zamian zapełnić lodówkę warzywami, owocami oraz lekkimi i naturalnymi przekąskami!

Dieta sezonowa to dla organizmu szansa na przystosowanie się do warunków pogodowych oraz panujących za oknem temperatur. Niezależnie od pory roku oraz naszych preferencji żywieniowych, warto jednak pamiętać, że dieta powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana oraz bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Więcej informacji o sieci handlowej Netto na:

  • Stronie www: netto.pl
  • Profilu na Facebooku: Netto Polska

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

HKStrategiesPL

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl