Obiad w ekspresowym tempie


Obiad w ekspresowym tempie
2011-10-20
Osoby, które mają mało czasu na gotowanie obiadu wcale nie muszą z tego rezygnować. Wystarczy wykorzystać nowoczesne funkcje i rozwiązania w urządzeniach AGD, które pozwolą gotować szybciej!

Dynamiczne tempo życia i ciągły pośpiech sprawiają, że w natłoku codziennych zajęć niejednokrotnie trudno nam znaleźć czas na przygotowanie pełnowartościowego obiadu.

Wiele osób wybiera więc opcję jedzenia na mieście lub zastępuje obiad substytutami typu – kanapka. Często też zmęczeni po powrocie z pracy rezygnujemy z gotowania, gdyż pochłania ono zbyt wiele czasu i energii. Osobom, które mimo wszystko chciałyby przyrządzić ciepły posiłek samodzielnie na pomoc przychodzą przyspieszacze gotowania czyli specjalne funkcje w urządzeniach AGD.

Jeśli ktoś chce upiec kurczaka, a nie wyjął odpowiednio wcześniej mięsa do rozmrożenia, nic straconego! Z pomocą przychodzi kuchenka mikrofalowa z funkcją automatycznego rozmrażania. Kuchenka sama dobiera poziom mocy mikrofal i czas trwania funkcji. Należy jedynie wybrać rodzaj produktu, który będzie rozmrażany, a następnie określić jego wagę, reszta przebiegnie automatycznie. Funkcję rozmrażania mają także piekarniki.

Świetnym pomysłem na szybki obiad może być np. zapiekanka ziemniaczana, warzywna lub makaronowa. Nie musimy czekać zbyt długo na to, aż piekarnik się nagrzeje. -„W nowoczesnych urządzeniach dostępna jest funkcja szybkiego nagrzewania. Jej włączenie pozwala na błyskawiczne nagrzanie piekarnika - 200°C osiąga w 8 minut (normalnie piekarnik potrzebuje ok. 16 minut). Kiedy wymagana temperatura zostanie osiągnięta zgaśnie kontrolka świetlna termostatu. Po zakończeniu fazy wstępnego grzania, wkładamy potrawę przygotowaną do pieczenia, ustawiamy właściwą temperaturę i czas. Dzięki tej funkcji można skrócić czas przygotowania posiłków nawet do 15 procent” – podpowiada Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka Candy Polska, producenta urządzeń AGD. Szybsze pieczenie potraw w piekarniku zapewnia także korzystanie z funkcji termoobiegu. Dodatkowo, dzięki równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza, możliwe jest pieczenie na kilku poziomach różnych potraw jednocześnie.

Jeśli chcemy, aby potrawy błyskawicznie się ugotowały, przyda się funkcja szybkiego nagrzewania, w którą wyposażone są płyty grzejne indukcyjne. Pole nagrzewa się do nastawionej temperatury w jak najkrótszym czasie. W pierwszym etapie pracuje z maksymalną mocą, a potem powraca na wcześniej określony poziom mocy. By przyspieszyć proces gotowania warto także pamiętać o używaniu przykrywek na garnki, co zapobiega stratom energii. Kiedy chcemy szybko ugotować ziemniaki, warto zaleć je wrzątkiem lub wrzucić do garnka z nastawioną wcześniej wodą.

Dla wielu osób szybki obiad kojarzy się z pizzą. Można ją upiec przy wykorzystaniu specjalnego, dedykowanego programu w mikrofali lub piekarniku. Piekarnik z funkcją pizza umożliwia równomierne pieczenie w temperaturze ok 220°C, bez przypaleń, a w końcowej fazie programu - mocniejsze dopiekanie górną grzałką, tak, aby uzyskać efekt zarumienienia (np. sera). Funkcja nadaje się także idealnie do pieczenia głęboko zamrożonych potraw, takich jak pizza czy frytki.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PlanetPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl