Okapy – jakie wybierać?


Okapy – jakie wybierać?
2012-02-09
Kto ogląda okapy, ten wie – różnią się wielkością, sposobem odciągania powietrza, materiałem, z którego są wykonane. Czym różnią się okapy? I jak je wybierać?

Okapy mają proste zadania. Powinny wyciągać z kuchni zapachy, których nie powinno tam być. Co ważniejsze, mają też wyciągać opary zawierające drobiny tłuszczu osadzające się na szafkach czy ścianach. I wreszcie – okapy zmniejszają też wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym para jest czymś najzupełniej normalnym.

Wyciągi i pochłaniacze

Pierwszą kwestią, jaką należy rozważyć przy wyborze okapu jest to, czy chodzi o wyciąg czy pochłaniacz. To ważna decyzja, ponieważ oba przypadki wymagają innych procedur działania. Okapy wyciągające usuwają powietrze z kuchni na zewnątrz budynku. Trzeba więc podłączyć je do osobnych przewodów kominowych.

W przypadku pochłaniaczy, powietrze jest wchłaniane przez specjalny filtr, który oczyszcza je z niepotrzebnych cząsteczek. Następnie powietrze wraca do pomieszczenia. Takie okapy nie wymagają dodatkowych instalacji.

Jaki rodzaj okapu?

Kto zdecydował, jakiego typu wyciąg ma mieć okap, ten powinien przejść do kolejnego etapu i rozważyć, jakie konkretnie okapy mu odpowiadają. Tutaj możliwości jest sporo.

Można bowiem wybrać okapy przyścienne, czyli takie, które montowane są bezpośrednio do ściany. Najczęściej – na rogu. Ich wada – zajmują dość dużą powierzchnię. Zupełnie inaczej jest w przypadku okapów podszafkowych. Te instalowane są tuż pod wiszącą szafką. Są funkcjonalne, wygodne i zajmują mało miejsca.

Z kolei okapy szufladowe to dodatkowa funkcjonalność – wysunięcie szuflady włącza światło i wentylator. Tak, jak podszafkowe, montowane są w meblach kuchennych. Inaczej, niż wyspowe. Te sprawdzają się „gdziebądź”, byleby było to nad wyspą kuchenną.

Sprawdzić wymiary

Tak, jak w przypadku innych elementów wyposażenia kuchni, także okapy powinny mieć odpowiednie wymiary. W tym przypadku liczy się zarówno szerokość, jak i głębokość urządzenia, a w niektórych przypadkach także jego wysokość.

Najważniejsze, to dopasować okap do szerokości kuchenki. Może być nieco szersza niż piec, ale nigdy – węższa. Strefa dostosowawcza powinna wynosić około 10 cm po bokach. W praktyce oznacza to, że jeśli kuchnia ma pół metra szerokości, okap powinien mieć 70 cm.

Nieco inaczej jest w przypadku okapów narożnych, które najczęściej oferowane są w kilku standardowych rozmiarach. Trzeba zauważyć, że w tym przypadku jeden z boków jest zwykle krótszy.

Wzornictwo – do wyboru, do koloru

Tu w grę wchodzi przede wszystkim gust. Można wybierać okapy kuchenne dopasowane do wystroju wnętrza lub przeciwnie, kontrastujące. Można też przebierać w opcjach, materiałach i sposobach wykończenia. Sami producenci dbają o to, żeby było w czym wybierać.

Okapy mogą więc być wykończone wielobarwnym szkłem lub wielowarstwowymi taflami. Mogą być ozdobione drewnem, miedzią, mosiądzem. Do wyboru, do koloru. Najważniejsze, żeby szukać i znajdować.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

sbart

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl