Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie


Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie
2018-10-03
Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych… A gdyby tak miał zagrać pierwszoplanową rolę na twojej kanapce?

Przedstawiamy trzy sposoby na urozmaicenie hummusu – zarówno pod kątem smaku, jak i przyciągającego wzrok wyglądu. Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Wszystkie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!

Bummus, czyli buraczany hummus

Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!

Składniki:

·         4-5 średnich buraków

·         2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen

·         5 łyżek soku z cytryny

·         1-2 ząbki czosnku

·         1 łyżka kuminu

·         1 łyżka skórki z cytryny

·         Szczypta soli i czarnego pieprzu

·         2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

1.      Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.

2.      Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.

3.      To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.

Hummus ze szpinakiem i fetą

Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.

Składniki:

·         1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen

·         4 szklanki szpinaku baby

·         2 łyżki tahini, np. marki Jasmeen

·         3 łyżki soku z cytryny

·         50 ml oliwy z oliwek

·         1-2 ząbki czosnku

·         Szczypta chilli w płatkach

·         100-120g sera feta

Przygotowanie:

1.      Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny.

2.      Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.

3.      Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!

Ostry hummus z harissą i miętą

Na koniec coś dla odważnych. Zapomnij o nudnych kanapkach – czerwony hummus z harissą ożywi twoje zmysły, a zawarta w nim mięta z powrotem je ukoi.

Składniki:

·         1-2 ząbki czosnku

·         1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen

·         Łyżeczka soli

·         3-4 łyżki soku z cytryny

·         2 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy (lub wody)

·         Łyżka harissy, np. marki Jasmeen

·         Garść liści mięty + kilka do przybrania

Przygotowanie:

Pikantny hummus z harissą możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz otrzymać jednolitą masę, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz także zblendować wszystko oprócz harissy i podać delikatny miętowy hummus przystrojony intensywnie czerwoną harissą. Wtedy każdy kęs zaskoczy cię na nowo.

Smacznego!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl