Otwieramy bufet – czego potrzebujemy?


Otwieramy bufet – czego potrzebujemy?
2019-03-03
Aby bufet funkcjonował na jak najwyższych obrotach, warto zadbać o odpowiednie wyposażenie zaplecza kuchennego, gdyż jest ono najważniejsze w każdym lokalu.

Wybór odpowiedniego sprzętu i urządzeń ma ogromny wpływ na pracę i komfort pracowników, co z kolei przekłada się na jakość świadczonych usług. Aby serwować potrawy smaczne i zdrowe, cieszyć się dobrą opinię wśród klientów, warto zainwestować czas i pieniądze w urządzenie bufetu.

Podział przestrzeni to podstawa

Przede wszystkim trzeba wydzielić poszczególne części, aby dobrze zorganizować przestrzeń. To podstawa, aby zaplanować, jakie sprzęty będą niezbędne. Wyposażenie bufetu obejmuje m.in. zakupy do części magazynowej (np. urządzenia chłodnicze itd.), przygotowalni oraz kuchni właściwej i baru.

Dodatkowo, jeśli planujemy sprzedaż dań również na wynos lub działalność cateringową, przydatne będą także termosy gastronomiczne,dzięki którym potrawy ciepłe dłużej utrzymają właściwą temperaturę i świeżość. Sprawdzi się w restauracjach, barach, stołówkach oraz na imprezach plenerowych firmowych lub rodzinnych. Wiele modeli służy też do podawania napojów gorących.

Część kuchenna

W części kuchennej znajduje się najwięcej urządzeń, ale ich rodzaj zależy od różnorodności dań w karcie oraz wielkości lokalu. W tzw. kuchni ciepłej muszą znaleźć się urządzenia grzewcze jak piec konwekcyjno-parowy, kuchnia gazowa lub elektryczna, płyta grillowa, bamar, okap wentylacyjny oraz meble gastronomiczne.

W tej samej strefie trzeba też zaplanować zlew, szafkę, pojemniki GN itd. W kuchni zimnej przygotowywane są przekąski oraz urządzenia chłodnicze. Bar z kolei zwykle jest wyeksponowany, więc wyposażony jest w nalewaki napojów, ekspresy do kawy, roboty barmańskie, kostkarki oraz różne urządzenia elektryczne.

Zaplecze kuchenne

Na zapleczu warto zaplanować zmywalnię, stół sortowniczy, kosz na odpady, stół ze zlewem, zmywarkę z opcją wyparzania itd. Warto też przechowywać tam sprzęty drobne, najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż są one łatwe w czyszczeniu. Mogą to być m.in. termosy gastronomiczne, podgrzewacze do potraw, kociołki do zup, bemary, warniki do wody itd.

Bar w restauracjach są to najczęściej drink bary, ale coraz częściej spotyka się osobne aneksy jako alternatywa dla stołów szwedzkich. Wyposażone muszą być w nalewaki napojów, ekspresy do kawy, kostkarki, roboty barmańskie oraz różnego rodzaju urządzenia elektryczne.

Planując wyposażenie bufetu, trzeba też pamiętać, że każde urządzenie musi spełniać normy higieny, aby pełniło swoją funkcję w lokalu gastronomicznym. Musi być funkcjonalne, ale też bezpieczne dla zdrowia gości.

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl